Min kamp (Innbundet)

fjerde bok

Forfatter:

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2010
Antall sider: 472
Forlag: Oktober
Språk: Bokmål
ISBN/EAN: 9788249507146
Kategori: Romaner
Omtale Min kamp
Ute i verden

Etter høstens store suksess med de tre første Min kamp-bøkene, innledes nå andre del av Karl Ove Knausgårds romansyklus med Fjerde bok. Den er ikke noe mindre dristig i sin åpenhjertighet.

Flyet lander, det nordnorske landskapet ligger utenfor og en ung mann tar sats. Min kamp. Fjerde bok åpner der den 18-årige Karl Ove er ferdig med gymnaset og har tatt jobb som lærervikar i bygda Håfjord.

Vi er ute av barndommen og trekker frisk luft.

Tiden er kommet for det frie livet med brødskiver til middag og egne musikkplakater på stueveggen. For ikke å glemme: skrivemaskinen. Den er med, og forfatterambisjonene er uttalte. Karl Ove skal ikke bli lærer, selv om han skal jobbe på en skole i Nord-Norge et år, målet med det hele er å legge seg opp penger og bli forfatter.

Min kamp. Fjerde bok bringer oss tilbake til start i Karl Ove Knausgårds forfatterskap. Både i den forstand at romanen skildrer den unge Karl Oves forsøk på skrive litteratur, og fordi Fjerde bok tar utgangspunkt i det biografiske stoffet og det samme stedet i Nord-Norge som Knausgård fiksjonaliserte i sin oppsiktsvekkende debutroman Ute av verden fra 1998.

Frykten for skjensel og drømmen om ry
Fjerde bok er ungdommens og det tidlige voksenlivets bok i Knausgårds romansyklus. Vi følger hovedpersonen Karl Oves bevegelser på et nytt sted, men også tilbake i gymnastiden og en utagerende russetid, og får i tillegg noen spredte glimt av den 40-årige mannen som tenker tilbake på dette, så nylig som i november 2009.

Det er noe uskyldig og forfriskende liketil i anslaget, vi er i 18-åringens tankeverden, samtidig som også denne Min kamp-romanen vekker uro. Det handler om å gjøre seg egne erfaringer, noe som kan oversettes til: å tråkke i salaten. Damer skal erobres, hovedpersonen må få det overstått. Nye forelskelser og seksuelle lengsler skildres inngående. Hovedpersonen står selv på vippen mellom ungdomsverdenen og sin nye voksenrolle. Romanen er en naken beskrivelse av den unge mannens følelsesliv, med alt det fører med seg av sårbarhet, ambivalens og beregnende tilnærmelser. Se opp for sterke scener!

På egne bein
Fjerde bok står på egne bein som en tilsynelatende tradisjonell roman om en ung mann, i tradisjonen etter bøkene som unge Karl Ove har lest: Av Agnar Mykle, Axel Jensen, J. D. Salinger, Charles Bukowski, Kerouac, Ambjørnsen, Saabye. Bøker om outsidere, som unge mennesker og kommende forfattere identifiserer seg med: «Alt de ville, ville jeg også. Alt de drømte om, drømte jeg også om.» Samtidig kan hele Knausgårds romansyklus leses som en stor roman til sammen, hvor de ulike periodene i Karl Oves liv belyser og fordreier hverandre. Det påfallende er da at den truende farsfiguren her begynner å fremstå som en skygge av seg selv. Som et foruroligende sidespor skildrer romanen tegnene på at faren sklir ut av Karl Oves hverdag og inn i alkoholismen. Parallelt med at Karl Ove lærer seg kunsten å gi faen.

Det som er, brytes mot det som har vært og det som skal komme. Selv om livet står åpent for attenåringen, og romanen er trofast mot blikket hans, to the bitter end.

Kaster kortene?
Knausgårds debutroman Ute av verden spøker uunngåelig i bakhodet under lesningen. Spesielt interesserte kan undersøke hvordan persongalleri og episoder er formet, intensivert og kombinert i Ute av verden – og her. Samtidig er landskapet man ser for seg som leser et annet, og denne romanen en annen.

Fjerde bok rommer også en brytning mellom den unge mannens planer og vage forventninger til voksenlivet, og det som faktisk skjer i møtet med andre, i den påtrengende virkeligheten som boka gestalter. En individualist med alpelue, sort frakk og naglebelte skal bryne seg på festing med fiskerne. En forfatterspire skal isolere seg på fritiden for å skrive i sin bolig ytterst i havgapet, samtidig som en nysgjerrig lokalbefolkning stadig ringer på for å komme på kaffebesøk.

Forestillinger om litteratur er et annet tema. Karl Ove skriver Hemingway-inspirerte noveller om sitt alter ego Gabriel i et byggefelt på Sørlandet. Han leser Jan Kjærstads bok Det store eventyret og prøver å forstå seg på tidsskriftet Vinduet, der Kjærstad på dette tidspunktet er redaktør.

Min kamp. Fjerde bok reiser nye spørsmål om litteratur, virkelighet og hvordan romaner blir til. Med den utilslørte beskrivelsen av en ung manns seksualitet, utforsker romanen det som ofte forbigås i stillhet. Det kompromissløse og risikable forsøket på å trenge til bunns i et menneskeliv fra ulike ståsteder, åpner for at også leseren av Min kamp må ta en konfrontasjon med egne forestillinger, eget liv og sitt eget blikk.

Til toppen

Andre utgaver

Dancing in the dark
Engelsk Heftet 2016
Min kamp
Bokmål Ebok 2012
Min kamp
Bokmål Heftet 2015

Flere bøker av Karl Ove Knausgård:

De som kjøpte denne boken, kjøpte også: