Min kamp (Innbundet)

femte bok

Forfatter:

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2010
Antall sider: 607
Forlag: Oktober
Språk: Bokmål
ISBN/EAN: 9788249507153
Kategori: Romaner
Omtale Min kamp
Kampen for et fotfeste

Karl Ove Knausgårds oppslukende romansyklus fortsetter snart med Min kamp. Femte bok! Det handler om famlende studier, forfatterambisjoner som endelig innfris, sosiale kvaler, stor kjærlighet og et dramatisk oppbrudd. Femte bok samler trådene fra flere tidligere Min kamp-bøker.

Sommeren 1988 kommer den 19-årige Karl Ove Knausgård med toget til Bergen, hvor han skal begynne som student ved det nystartede Skrivekunstakademiet. En vinterdag i 2002 tar han farvel med sin første kone samme sted, og setter seg på toget til Stockholm. For godt.

Min kamp. Femte bok beskriver Karl Oves år i Bergen mellom ankomst og avskjed, en avgjørende livsfase da kursen må stakes ut før det er for sent. Vi tas med fra tiden som grønn student med skrivekvaler og stivbeinte stevnemøter, fram til berusende, gjengjeldt forelskelse, bryllup og Karl Oves etterlengtede forfatterdebut med romanen Ute av verden i 1998. Hva skjer så? Livet fortsetter, skrivingen er en stadig kamp og dramatiske og ubehagelige hendelser fører til oppbrudd.

Studenter i Bergen
Som student ved Skrivekunstakademiet er Karl Ove en av de utvalgte talentfulle, men også den yngste på kullet, som får sitt pass påskrevet for klisjébruk. Vi følger hans forsøk på å skrive gjennom ti år, før det endelig løsner innen fristen han har satt for seg selv: 30-årsdagen.

Femte bok dreier seg også om å møte likesinnede, og om den opprømtheten det kan føre med seg. Etter å ha hengt på broren Yngves miljø i Bergen, i et nært brorsforhold som overlever flere prøvelser, treffer Karl Ove andre skrivende på Universitetet. Han diskuterer litteratur med vennen Espen, og som sivilarbeider i Studentradioen treffer han unge Tore, som er blitt refusert 16 ganger allerede, og stadig «kjører på» med befriende guts. Norske forfattere i startfasen og andre figurer i det litterære kretsløpet i Norge er raust representert. Nådeløst beskrives hovedpersonens egen opplevelse av å forbli i startgropa mens yngre kolleger suser forbi til debutantpriser og applaus. Han jobber som kritiker og gjør det akademisk godt, men synes han ser på litteraturen som gjennom et vindu; han er utenfor og vil inn. Samtidig korrigeres selvkritikken av studiner som viser seg å ha en helt annen oppfatning av hovedpersonen og hans beleste kamerater.

Skriver seg fri
Femte bok beskriver hybeltilværelsen, studentband som Kafkatrakterne, kjæresteforhold, fylleangst og ekstrajobb på psykiatrisk institusjon. Det er livet som det blir levd i Norge i vår samtid og nære fortid, nøyaktig dokumentert og presist avkledd. Hva er meningen med de små valgene? Hvor skal vi søke etter noe større enn oss selv? Det er stadig sentrale spørsmål i Min kamp.

Knausgårds landskapsbeskrivelser kommer igjen til sin rett i et portrett av byen Bergen på '90-tallet, med sine gater og smug mellom hav og fjell, studentbuler og trekkfulle trehus som forbinder studentens drømmer med telefonkioskene på gateplan.

Gjennom denne boken trappes intensiteten stadig opp ettersom voksenlivets snøballer begynner å rulle. Karl Ove møter kvinnen som skal bli hans første kone, og blir årets debutforfatter i 1998. Samtidig gir Femte bok uttrykk for en indre fortvilelse og rastløshet som hovedpersonen ikke rister av seg.

«Det gjelder å feste blikket», sier presten som holder preken i begravelsen til Karl Oves far. Mens Første bok beskrev farens dødsfall og sønnenes opprydning, ser Karl Ove nå farens lik for andre gang, og tar farvel. Når han fem år senere setter seg på toget for å reise til Stockholm, har han festet blikket et sted i horisonten.

Til toppen

Andre utgaver

Some rain must fall
Engelsk Heftet 2016
Min kamp
Bokmål Ebok 2012
Min kamp
Bokmål Heftet 2015

Flere bøker av Karl Ove Knausgård:

De som kjøpte denne boken, kjøpte også: