Min skyld (Innbundet)

En historie om frigjøring

Forfatter:

At det er snakk om en helt annerledes politikerbiografi blir trukket frem når kulturminister Abid Rajas «Min skyld» hylles med terningkast 6 og 5 av anmelderne.

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2021
Antall sider: 240
Forlag: Cappelen Damm
Språk: Bokmål
ISBN/EAN: 9788202713461
Kategori: Biografier og memoarer
Omtale Min skyld

Kulturminister Abid Raja er blitt kalt breial, brautende, poserende og dominerende.

Hans liv har handlet mye om det motsatte: Om å skjule smertene og handikappet han ble født med, å skjule seg for volden og mobbingen – og å skjule kjærligheten til den han elsker. Skyldfølelsen hans – en blanding av skam og frykt, har hindret ham i å kjenne på de andre følelsene han som menneske er utstyrt med. Alt han har kjent, er et voldsomt sinne.

Da han som voksen oppsøkte en erfaren, kvinnelig psykolog for å få hjelp til å beherske temperamentet sitt, spurte hun: «Har du noen idé om hvor det sinnet kommer fra? Er det noe annet i livet ditt som du egentlig er sint for?»

Dette er den brutalt ærlige historien om Abid Rajas turbulente klassereise, hans mangeårige kamp for kjærligheten og den smertefulle frigjøringen fra skam, skyld og utenforskap.

Til toppen

Det er en vond og rystende, men også spennende og engasjerende, bok Abid Raja har skrevet.»
Sindre Hovdenakk, VG

Andre utgaver

Min skyld
Bokmål Ebok 2021
Anmeldelser Min skyld

«Abid Raja har utvilsomt levert en bok med mål og mening, som er både velskrevet og engasjerende – og med en åpenhet som må ha kostet ham mye.»

Terningkast fem, Vebjørn Rogne, Bok365

Vond og rystende selvbiografi!

«Abid Rajas selvbiografi er en beretning om vold, skam og et liv i evig konflikt mellom andres forventninger og egne drømmer. ...
Kultur- og likestillingsminister Abid Raja åpner opp på fullt gap om alt det vonde han har opplevd.

I denne velskrevne boken deler han ikke bare historien om et barn utsatt for omsorgssvikt og mishandling. Han deler også intime detaljer om en sykdom mange av oss kanskje ville ha holdt for seg selv.

...

Mye av denne historien har han tidligere fortalt stykkevis og delt i mediene og i sine tidligere bøker. Men dette er første gang Raja setter alle hendelsene og erfaringene i sammenheng og underlegger dem en felles analyse.

Et hovedpoeng er altså hvordan så mange med flerkulturell bakgrunn blir satt i umulige lojalitetskonflikter, og hvor avhengig vi alle er av å bli sett av gode hjelpere underveis i oppveksten.

Det er en vond og rystende, men også spennende og engasjerende, bok Abid Raja har skrevet.»

Terningkast fem, Sindre Hovdenakk, VG

Viktig, vellykket og svært god 11.08.2021

«Mange bør lese «Min skyld» av Abid Raja. ... Les «Min skyld» fordi den er nådeløst ærlig og utleverende om en oppvekst som innvandrer i Norge. Og fordi Abids skjebne kan gjøre oss alle, innvandrere som etnisk norske, klokere. Om samfunnet Norge, om oppvekst og ikke minst om kjærlighetens vanskelige kår i dette miljøet.»

Terningkast seks, Jan Øyvind Helgesen, Nettavisen

«Det beste og mest interessante ved Rajas bok er skildringen av oppveksten i skvis mellom to kulturer. Den store plagen og skammen som hans tarmsykdom påførte ham, den autoritære faren som fikk gutten til å alarmere barnevernet og den lange kampen for å få gifte seg med den han ville, gir en beretning om integrering, sett nedenfra.«De skamløse jentene» som de kalte seg, ved Amina Bile, Nancy Herz og Sofia Srour fikk Fritt Ords Honnørpris i 2017. De fikk prisen for måten de satte æreskultur, kjønnsroller og sosial kontroll av kvinner i minoritetsmiljøer på dagsorden. Raja skildrer en ung gutt og manns oppvekst i minoritetsmiljø og viser hvordan kjønnsroller, sosial kontroll og æreskultur ga ham store problemer også.

...Boka er tilegnet hans «landsby av oppdragere». Det peker ikke mot foreldrenes landsby i Pakistan, men læreren, sykepleieren, advokaten, vennene og andre som så ham i det norske samfunnet og systemet når han trengte det som mest.

At det er mulig å bli kulturminister i Norge med ei mor som var analfabet og knapt kunne snakke norsk, gjør boka til en nesten evetyrlig fortelling om viktigheten av integrering og gode hjelpere. Veien til utdanning, kjærlighet og en gryende karriere som kjendisadvokat får mer plass enn hans politiske karriere.»

Terje Eidsvåg, Adresseavisen

Psykologen og Knausgård har inspirert Abid Raja til å skrive en gripende bok 11.08.2021

«... et emosjonelt driv som trekker leseren til seg.

... ikke minst kan Min skyld være av stor verdi for unge gutter med flerkulturell bakgrunn. Samtaleterapien har opplagt gitt Abid Raja et nytt språk for sine barndomstraumer og større innsikt i nedarvede fordommer og handlingsmønstre.
... Forfatterens primære ambisjonen er å motivere innvandrergutter til frigjøring, og han gir flere gode forklaringer på sin vei fra destruktivt barnevernsbarn til konstruktiv skolegutt.

... To selvbiografier før fylte 50 år er uvanlig. Men når skjønnlitterære forfattere som Karl Ove Knausgård og Ketil Bjørnstad kan skrive flere tusen sider om sine relativt udramatiske liv, så er det rom for to korte bøker av en forfatter med en nærmest eventyrlig livshistorie og et vesentlig budskap.»

Ingunn Økland, Aftenposten

Til toppen