Minoritetsbefolkningens møte med det politiske Norge (Heftet)

Partivalg, valgdeltakelse, representasjon

Forfatter:

og

Forfatter: og
Innbinding: Heftet
Utgivelsesår: 2013
Antall sider: 244
Forlag: Cappelen Damm Akademisk
Språk: Bokmål
ISBN/EAN: 9788202396985
Kategori: Statsvitenskap
Fag: Samfunnsfag, Sosiologi, Statsvitenskap
Nivå: Akademisk
Omtale Minoritetsbefolkningens møte med det politiske Norge

Hvor ofte har ikke-vestlige innvandrere benyttet seg av stemmeretten? Hvilke partier har de stemt på? Finner vi dem som representanter i kommunestyrer, på Stortinget og i regjeringsapparat?

For første gang får vi nå en samlet oversikt over hvilken politisk rolle den ikke-vestlige innvandrerbefolkningen har spilt i Norge. Bildet er sammensatt. En rekke politiske forsamlinger er fortsatt «blendahvite». Men i kommuner der mange innvandrere bor, er ofte minoritetspolitikere godt representert i by- og kommunestyrene. Det har skjedd til tross for at et flertall av de ikke-vestlige velgerne har vært hjemmesittere. Ja, ikke sjelden er minoritetspolitikerne overrepresentert i lokalpolitikken i forhold til den andel de ikke-vestlige utgjør av kommunens befolkning. En sentral faktor bak den gode representasjonen er ordningen med personstemmer ved lokalvalg.

Den partipolitiske fargen til innvandrervelgerne er entydig rød. Til nå har jevnt over tre av fire velgere stemt til venstre for midten, på Arbeiderpartiet og partier til venstre for det. Men gevinsten til venstresiden kunne vært større, for blant de mange hjemmesittere ligger et ubrukt potensial.

Til toppen