Mitt danske album (Innbundet)

Forfatter:

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2011
Antall sider: 104
Forlag: Cappelen Damm
Språk: Bokmål
Originaltittel: Mit danske album
ISBN/EAN: 9788202332464
Kategori: Noveller, lyrikk og drama
Omtale Mitt danske album
Far, jeg vil tilbake

Vemodig og vakker hyllest til en far og en by fra Lars Saabye Christensen.

I Lars Saabye Christensens siste bok tas vi med bakover i tid gjennom poesi, bilder og brev til et København som bare finnes i erindringen, et flyktig gjenferd fra en svunnen barndom.

«Hukommelse er et hus
erindring er en by
glem det ikke, jeg gjentar, glem ikke det
at erindringen er en by
hukommelsen et hus»

Slik er erindringen for Saabye Christensen, og slik er den for oss alle: en gjentakelse som ikke er en gjentakelse, men en ny sammensetning av de samme elementene, eltet og veltet om på, gitt nye farger, ny toneart.

60-tallet
Igjen vender forfatteren av Beatles tilbake til 60-tallet, og Min fars album vekker tiåret funklende til live i lavmælte, rytmiske verselinjer, fulle av hverdagslig udramatiske, men slående bilder. Fra Oslo til farens hjemby i en Volvo Duet krangler brødrene i baksetet som brødre gjerne gjør, de teller Helgenen-biler og ramser opp popgrupper fra Sverige (Hep Stars, Sven-Ingvars, Hootenanny Singers) og fra Danmark (Svend Asmussen, Dirch Passer og Far til fire). Kurt Stille går langsomt på skøyter. The Rolling Stones spiller på Sjølyst. Akkurat som erindringen gjentar uten å gjenta, besøker Min fars album episoder, motiver og stemninger man allerede kjenner fra Saabye Christensens forfatterskap, dreiet i nye, fascinerende fasonger.

Før
Samlingen går også lenger tilbake i tid, til før han selv ble født, på oppdagelsesferd blant forlengst avdøde grandtanter og forfedre: Onkel Ivan, 25 ganger (!) dansk mester i fekting, som deltok i syv olympiske leker, boikottet Berlin i 1936, og som ble innlemmet i International Jewish Sports Hall of Fame i 1986. Farfaren, som brakte en moskusokse fra Grønland til Københavns zoologiske have med seilskuten Antarctic. Søstrene Thomsen, med hatter som gjorde dronning Nefertiti til skamme. Og mest mystisk av alle, evig utenfor rekkevidde: faren som han var før han ble far. Da han bare var en ung mann. Mot dette bakteppet av fortidig ungdom stilles aldring og død som kantete, truende silhuetter.

For Lars Saabye Christensens mange lesere gir Min fars album et underfundig, presist og vakkert innblikk i livet før bøkene ble til, et liv som har gitt form til et av landets kjæreste, mest markante forfatterskap.

Til toppen

Andre utgaver

Mitt danske album
Bokmål Nedlastbar lydbok 2015

Flere bøker av Lars Saabye Christensen:

Du vil kanskje også like

De som kjøpte denne boken, kjøpte også: