Moderne familieliv (Heftet)

Den likestilte familiens motivasjonsformer

Forfatter:

Forfatter:
Innbinding: Heftet
Utgivelsesår: 2011
Antall sider: 136
Forlag: Cappelen Damm Akademisk
Språk: Bokmål
ISBN/EAN: 9788202340858
Kategori: Sosiologi
Fag: Samfunnsfag, Sosialantropologi, Sosiologi
Nivå: Akademisk
Omtale Moderne familieliv

Moderne familieliv handler om foreldrepar som både er ganske vanlige og ganske spesielle. De lever alminnelige liv i tråd med toneangivende normer og idealer i dagens Norge. Samtidig er de spydspisser i et endringsprosjekt som snur opp ned på dype og seiglivede strukturer i vestlige moderne samfunn. Parene går langt i retning av å realisere idéen om en dobbeltlikestilt familiemodell, der begge jobber full tid og er sammen om ansvaret for familien. Ett hovedpoeng i boka er at slike endringer ikke er gjort i en håndvending. Det handler om noe som er langt mer utfordrende enn å slutte seg til likestilling som idé. Parene tilhører «den nye middelklassen» i en familievennlig norsk velferdsstat. Samtidig er de med på å omforme dype og seiglivede praksiser og forestillinger og de gjør det ved å skape nye drømmer og fylle hverdagens gjøremål med nye motivasjoner.

Forfatteren går i dialog med internasjonale sosiologiske perspektiver på familiens modernisering, men skisserer et annet bilde av den likestilte to-karriere-familien i Norge enn toneangivende amerikanske og britiske teorier forfekter. Norge utmerker seg med sterke velferdsordninger, høy kvinnelig yrkesdeltakelse og ny mannlig involvering i familien. Derfor argumenterer Aarseth for at vi trenger nye perspektiver og begreper for å forstå hvordan moderniseringsprosessene preger familielivet i en norsk og skandinavisk kontekst.

Moderne familieliv er rettet mot studenter i sosiologi, tverrfaglige kjønns- og likestillingsstudier og familieterapi. Den er også aktuell for forskere og andre som er opptatt av kjønnsforskning, likestilling og familiens modernisering.

Til toppen

Anmeldelser Moderne familieliv

«Etter min oppfatning bør Aarseth snarere ha ros for å vende blikket mot familiene som «har alt». I et teoretisk perspektiv avler det interessante og uforutsigbare analyser av individualitet, selvrealisering, kapitalisme og romantikk innenfor modernitetsperspektiver. I et politisk likestillingsperspektiv viser Aarseth at vi her kan finne overveldende positive og oppløftende løsninger på kjønnskampens endringspotensial.» Ragnhild Fjellro, Forskerforum 2/2011

Til toppen