Morkels alfabet (Innbundet)

Forfatter:

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2015
Antall sider: 48
Forlag: Cappelen Damm
Språk: Bokmål
ISBN/EAN: 9788202451837
Kategori: Pekebøker
Alder: 8 - 12
Omtale Morkels alfabet

I Stian Holes nye bok Morkels alfabet møter vi igjen Anna fra Annas himmel. Det er noen som legger ut lapper med ord på jordet. Hvem kan det være? undrer Anna. En kveld ser hun en skygge, en gutt. Kan det være ham? Neste dag står det "Morkel" på lappen. Morkel, som nesten aldri er på skolen.

Morkel har en hytte i skogen og Anna finner ham. De er mye sammen og begge er opptatt av ord og bokstaver. Alle har sitt eget alfabet, tenker Anna, det kan ta lang tid å tyde bokstavene. Morkel kan mye om fugler, men en dag er han borte, som en trekkfugl. Anna lengter og håper. Kanskje Morkel kommer tilbake til henne igjen til våren?

Morkels alfabet er en vakker historie om vennskap og om hva som er viktig i livet. Historien er både intens og langsom med mye stoff til ettertanke. Illustrasjonene er fulle av undring, natur og liv. En ny fantastisk bildebok fra en av våre største bildebokskapere.

KULTURDEPARTEMENTETS BILDEBOKPRIS 2015

NOMINERT TIL KRITIKERPRISEN FOR BESTE BARNE- OG UNGDOMSBOK 2015

Til toppen

Dette er nok et mesterverk fra Stian Holes kunstnerhule
Marianne Lystrup, Vårt Land

Flere bøker av Stian Hole:

Anmeldelser Morkels alfabet


"Strålende bildebok fra Stian Hole om det fantastiske rommet mellom barneliv og voksenliv. […] Holes sømløse collager, der utklipp fra foto og annen kunst og populæruttrykk er bearbeidet i Photoshop, når her nye høyder. Der teksten er sparsom, fyller detaljer i typografien til rause landskap ut handlingen. I tillegg settes det opp drømmelignende tablåer med pekere til annen kunst og litteratur. Som kakesmulene i eventyret om Hans og Grete, legger Hole ut sine visuelle rebuser – som utvider veien og opplevelsene våre når vi leter underveis. Samtidig evner forfatteren å la historien om en ensom gutt, om omsorgssvikt og et vennskap som tangerer voksen kjærlighet, piple frem i det visuelle landskapet."
 Anne Schäffer, Bergens Tidende

"Med Morkels alfabet har Stian Hole skapt nok et mesterstykke av ei bildebok. […] Tolkningsrommet er stort i alle Stian Holes bøker, og Morkels alfabet  er usedvanlig rik på detaljer, både når det gjelder språklige bilder og visuell symbolikk. […] Dette er ikke ei bok bare for voksne litteraturanalytikere. Den bør leses langsomt, men er likevel lett tilgjengelig. Og den er mer spennende enn mange av Holes tidligere bøker. […] Stian Hole tar barns følelser på alvor. Og stemningene som skapes, i samspillet mellom bildene og den knappe teksten, gjør Morkels alfabet  til en uvanlig vakker bok."
Marie L. Kleve, Dagbladet

"Stian Hole tar oss igjen inn i et drømmeland, der vi finner biter av virkelighet å fundere over. [...] Med sin helt egenartede teknikk har han en signatur som hever seg ut. [...] Helt nydelig er hennes [Annas] respektfulle tilnærmingsmåte, som også er leken og fantasifull. [...] Naturlig og enkelt spør hun Morkel en dag: Hva er du god til? «Ingenting» svarer Morkel. Og istedenfor å kvittere med et eller annet joda-svar, som ligger på den voksne leserens tungespiss, spør hun bare: «Hva mer?». Denne lille sekvensen i boka er helt gull. Den viser at Holes poetiske og sanseåpne uttrykkskraft ikke bare kommer til syne i bildene, men også i teksten. Det stimulerer tanken. [...] Det forsiktige vennskapet mellom disse to er nydelig framstilt. Det er ikke en historie om ei klok og flink jente som redder en skoletaper og får ham inn i folden igjen. De to fortsetter å være ulike, men likevel knyttet til hverandre i et tålmodig og sanselig vennskap. Holes spesielle grep om blandingen av foto, tegning og diverse digitale krumspring, gir oss bilder med pussige rykk, som i seg selv bidrar til å gi et litt uvirkelig inntrykk. Det fungerer aller best i drømmesituasjoner, i mørket med alle de små detaljene man kan lete etter og glede seg over når man oppdager. Samtidig er det alltid noe veldig konkret og nærværende i bildene, som for eksempel Annas høyst jordnære støvler tilforlatelig plassert ved senga der hun ligger og sover midt i fantasimylderet. [...] Dette er nok et mesterverk fra Stian Holes kunstnerhule."
Marianne Lystrup, Vårt Land

Til toppen