Nødvendige nyheter (Heftet)

En studie i journalistikkens globalisering

Forfatter:

Forfatter:
Innbinding: Heftet
Utgivelsesår: 2007
Antall sider: 258
Forlag: IJ-forlaget
Språk: Bokmål
ISBN/EAN: 9788271472535
Kategori: Medie- og kommunikasjon
Nivå: Akademisk

Klikk & hent

Varen er klar for henting i butikk etter 2 timer.

Omtale Nødvendige nyheter

Den 11. september 2002 konkurrerte løssalgsavisene VG og Dagbladet om publikums oppmerksomhet på følgende måte: VG hadde et førstesideoppslag der en rekke kjendiser – fra Gro Harlem Brundtland til «Høggern» og Oddvar Brå – fortalte hvor de hadde vært den samme dagen året før, da World Trade Center i New York raste sammen etter at to fly styrtet inn i tvillingtårnene. Dagbladet vinklet sitt oppslag med følgende forsidetekst: «Her dør Annes mann». På et grovkornet forsidefoto var Annes mann uthevet med en rød sirkel rundt hodet idet han lente seg ut av et vindu høyt over verdensmetropolens gateplan.

Oppslagene illustrerer at nyhetsjournalistikk er kunnskapsproduksjon og ikke bare refleksjon av hendelser i verden. Ved sin måte å fortelle på blir journalistikken en aktør i hendelsen som formidles. Hva har hendt for oss lesere, lyttere og seere før hendelsene har fått sitt språk, sine metaforer og sin form? Spørsmålet antar stadig mer global relevans, fordi eierstruktur, informasjonsteknologi, fortellemåter og innhold i nyhetsmediene globaliseres.

Nødvendige nyheter tar opp noen slike emner, med utgangspunkt i ulike perspektiv på globalisering og ulike syn på journalistikkens rolle som pådriver og katalysator i globaliseringsprosesser.

Til toppen

Flere bøker av Oddgeir Tveiten: