Nordområdene i endring (Heftet)

urfolkspolitikk og utvikling

Forfatter:

, og

Forfatter: , og
Innbinding: Heftet
Utgivelsesår: 2016
Antall sider: 346
Forlag: Gyldendal akademisk
Språk: Bokmål
ISBN/EAN: 9788205497689
Kategori: Statsvitenskap
Omtale Nordområdene i endring
Interessen for nordområdene fra internasjonale organisasjoner og virksomheter har økt kraftig det siste tiåret. Trolig ser vi en dyptgripende transformasjon av nordområdene økonomisk, politisk og sosialt.

Det som skjer i nord, ikke minst knyttet til klimaendringene og økt globalisering, blir i økende grad viktig også for det som skjer andre steder i verden.
Boka tar utgangspunkt i situasjonen i det nordlige Norge. Viktige endringer er olje- og gassnæringens inntog, den økte interessen for mineralutvinning, nye satsinger på vind- og vasskraftutbygging, en sterk ekspansjon i oppdrettsnæringa og en økende turisme. Dette er endringer som er med på å omforme det nordlige Norge og som i avgjørende grad også innvirker på, og gjerne også setter press på, samisk samfunns- og arbeidsliv.
Kapitlene i boka handler om endringer innenfor et bredt felt av næringer. Et sentralt spørsmål er i hvilken grad samene, primært gjennom Sametinget, i dag kan påvirke, utsette eller til og med stoppe større industrisatsinger i nord? Må samene bare tilpasse seg det som skjer eller gir den nye selvbestemmelsesretten dem nye muligheter? Og uansett graden av innflytelse, hvordan påvirker Sametingets politikk, som virker i konfliktfylte lokale og regionale omgivelser, på selve utviklingsklimaet i nord? Hvilke konsekvenser har dette for utviklingen i nord?

Til toppen