Norsk historie II (Heftet)

1537-1814

Forfatter:

, , og

Forfatter: , , og
Innbinding: Heftet
Utgivelsesår: 2003
Antall sider: 415
Forlag: Universitetsforlaget
Språk: Bokmål
ISBN/EAN: 9788215001029
Omtale Norsk historie II
Fremragende fremstilling av tida fra reformasjonen til oppløsningen av den dansk-norske unionen.
Et av framstillingens sentrale temaer er statens vekst og stadig dypere inngrep i befolkningens liv, både politisk, økonomisk og kulturelt. Statsveksten førte med seg konflikter og disiplinering, men også nye idestrømninger og nye tenkemåter.

Gjennom hele denne perioden var Norge politisk forent med andre land. Ikke bare med Danmark, men også med Island, Færøyene og hertugdømmene Schleswig og Holstein. Konglomeratstaten er en avgjørende forutsetning for utviklingen av det norske samfunnet i foreningstida. Forfatterne gjør også den allmenne europeiske utviklingen til den faste rammen om norsk historie. Innnfor denne rammen drøftes sentrale endringsprosesser som militarisering, skatteøkninger, folketallsøkning, økonomisk vekst og kulturell polaisering.

Boka presenterer et moderne blikk på "dansketida" i norsk historie. Den gir en grundig innføring i realhistorien, og den viser hvordan bildet av perioden har forandret seg i takt med ettertidas skiftende perspektiver. Historikernes debatter er en viktig del av fremstillingen.

Sammen med "Norsk historie 1" (750-1537) er verket en faglig solig og pedagogisk godt læreverk for universiteter og høgskoler.

Til toppen

Flere bøker av Ole Georg Moseng, Erik Opsahl, Gunnar I. Pettersen og Erling Sandmo: