Norske middelalderballader, melodier (Innbundet)

skriftlige kilder

Serie: Norsk folkeminnelags skrifter 170

Forfatter:

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2016
Antall sider: 441
Forlag: Scandinavian Academic Press
Språk: Bokmål / Nynorsk
Serie:
Serienummer: 170
ISBN/EAN: 9788230401866
Kategori: Musikk
Omtale Norske middelalderballader, melodier
Dette verket gir en enestående mulighet til å bli kjent med nesten halvannet tusen melodier som har vært brukt ved framføringer av norske middelalderballader. Balladene er fortellende viser med opphav i middelalderen og tilhører en internasjonal sjanger med motiver og parallelle historier i mange europeiske land.
Melodiene har ofte kommet i skyggen av den store mengden innsamlede balladetekster. Variasjonsrikdommen er stor i både tekstene og melodiene, men melodioppskriftene viser kanskje en enda større kreativitet og glede over personlige utforminger. De bringer oss nærmere det lokale, familiære og personlige i den tradisjonelle balladesangen.
Bokverket består av fire bind, og gjengivelsen oppfyller strengt vitenskapelige krav. Det første bindet inneholder melodiene til de naturmytiske balladene, legendeballadene og de historiske balladene. Bind 2 er viet ridderballadene og kjempe- og troll- balladene, og i bind 3 finner vi skjemteballadene. Det fjerde og siste bindet inneholder biografier over 370 sangere og 95 samlere, notetillegg, en geografisk oversikt og registre over titler, førstelinjer og omkved.

Til toppen

Bøker i serien