Onkel Toms hytte, eller Livet blant de elendige (Innbundet)

Forfatter:

Kurt Narvesen (Oversetter)

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2011
Antall sider: 582
Forlag: Transit
Språk: Bokmål
Originaltittel: Uncle Tom's cabin
Oversatt av: Narvesen, Kurt
ISBN/EAN: 9788275961479
Alder: 12 - 16
Omtale Onkel Toms hytte, eller Livet blant de elendige
​Et liv i lenker

Onkel Toms hytte er en av svært få romaner som kan sies å ha forandret verden. Nå er den på nytt tilgjengelig på norsk, for første gang i uavkortet utgave.

De fleste kjenner kanskje, i grove trekk, historien om Onkel Toms hytte og oppstyret rundt den. Denne patosfylte, hjerteskjærende triste romanen om slaveriets grusomme urettferdighet ble en enorm bestselger da den kom ut i 1852 – den var faktisk den bestselgende boken i hele det 19. århundre, etter Bibelen – og har blitt fremhevet som en av pådriverne bak den amerikanske borgerkrigen. Det er den politiske slagkraften som er blitt gjeninnført i denne nye oversettelsen. Der tidligere norske oversettelser har beholdt plottet, men redigert teksten ned til en eventyrfortelling for barn, trer nå romanen frem som en brannfakkel fra en annen tid, da millioner av mennesker ble behandlet som kveg – en av slavehandlerne i boken skryter da også av at han «driver inn de fineste bølingene».

Sørover, nedover

Slaveeieren Mr. Shelby har alltid behandlet folkene sine godt – bortsett fra å holde dem som slaver, selvfølgelig – men er havnet i pengevansker, og blir nødt til å selge unna et par av dem: Tom, en middelaldrende, dypt kristen mann, og den lille, sjarmerende gutten Harry. Tom blir solgt, og sendes på en elvebåt nedover Mississippi. Eliza, moren til Harry, tar med seg sønnen og ektemannen og legger på flukt mot friheten Canada kan gi dem. I hælene har de slavejegeren Tom Loker. Vil de rekke frem?

Om bord i båten møter Tom den unge, hvite Eva. De to blir venner, Evas far kjøper ham og tar ham med til New Orleans. Der følger en relativt harmonisk tid, helt til Eva og faren dør, og Tom igjen blir solgt, denne gang til den grusomme plantasjeeieren Legree. Hos ham skal Tom få satt sin tro og sine prinsipper på prøve, uten at han noen gang går på akkord med seg selv, selv om det skal koste ham livet.

I sterke farger

Onkel Toms hytte er ingen lavmælt bok. Harriet Beecher Stowe skrev romanen med et klart, sosialt formål: Hun ville skape bevissthet blant USAs hvite befolkning om slaveriets grusomme umenneskelighet, og anvendte sterke virkemidler for å rekke frem – så lyktes hun da også til gagns. Heltene er veldig gode, skurkene er veldig onde, og forfatteren tegner sitt bilde av verden med bred pensel og i sterke farger. Selv om mye av Beecher Stowes eget tankegods viser at verden har kommet seg et par skritt videre siden 1852, er hun likevel tidløs i sin kampglød. Mer enn noe annet viser hun at gode hensikter ikke er nok. Man må handle! Dette er en uvanlig gripende fortelling, som med temperament og hjertevarme meisler ut grunnleggende sannheter om menneskeverd.   


«Det er først nå vi kan se Onkel Toms hytte som det den er: en thriller av et historisk dokument. […] Det er en veldig enkel og veldig kompleks bok, og den er verdt å lese om igjen.» Jan Grue, Klassekampen

Til toppen

Andre utgaver

Uncle Tom's cabin
Engelsk Heftet 2018
Onkel Toms hytte, eller Livet blant de elendige
Bokmål Ebok 2012
Onkel Toms hytte
Bokmål Heftet 2016