Opprøret (Heftet)

om poesi og finans

Forfatter:

Paal Bjelke Andersen (Oversetter)

Forfatter:
Innbinding: Heftet
Utgivelsesår: 2014
Antall sider: 159
Forlag: Forlaget Attåt
Språk: Bokmål
Originaltittel: The uprising
Oversatt av: Andersen, Paal Bjelke
ISBN/EAN: 9788293317234
Kategori: Sosialøkonomi
Omtale Opprøret
I «Opprøret: Om poesi og finans» bruker Berardi poesien som eksempel når han skisserer en alternativ måte å imøtegå de nyliberalistiske kreftene og kynismen som i dag totalt gjennomsyrer samfunnet. Berardi har bakgrunn fra den italienske, marxistiske Autonomia-bevegelsen, som på 1970-tallet engasjerte en stor del av italienske arbeidere, studenter, arbeidsledige, hjemmeværende kvinner osv. i kampen for å vende de indre motsetningene i det italienske samfunnet til proletariatets fordel. Deres aksjoner og analyser av klassekomposisjonen og dynamikken i klassekampen står igjen som ett av de mest interessante bidragene til europeisk venstreside på 1970-tallet.

I «Opprøret» tar Berardi for seg hvordan finansmakten i dag er basert på en utbytting av prekariøst, kognitivt arbeid, og hvordan økonomien har blitt abstrakt, løsrevet fra fysiske varer og arbeidstid. I dag er det språk og penger, ikke kropper, som produserer mer verdi, hevder han. Språket er redusert til valuta, og den samfunnsmessige adferden er fanget i faste og ufravikelige interaksjonsmønstre som styres av globale grensesnitt.

I møte med denne altomfattende og automatiserte nyliberalistiske virkeligheten snakker han om poesien og stemmen som en reaktivering av den sosiale, affektive kroppen.

Franco «Bifo» Berardi bor i Bologna og er virksom i den italiensk Autonomia-tradisjonen. Han var tidligere en nær medarbeider av Félix Guattari og har forfattet et tyvetalls bøker. I engelsk oversettelse foreligger blant annet «The Soul at Work - From Alienation to Autonomy», Semiotext(e) 2009 og «After the Future», AK Press 2011.

Til toppen