Oslofjorden (Innbundet)

historiske badeanlegg

Forfatter:

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2018
Antall sider: 136
Forlag: Artcards.no
Språk: Bokmål
ISBN/EAN: 9788269129700
Kategori: Historie
Omtale Oslofjorden
Boken "Oslofjorden - historiske badeanlegg" forteller om badekultur og badeanlegg i Oslofjorden de siste 200 årene og frem til i dag. Den gir et unikt og etterlengtet tilbakeblikk på badelivet i hovedstaden og Kristianiafjorden, og representerer et stort løft fra debutforfatter Tone Skjelstad side. Utviklingen i badehistoriens kultur og arkitektur presenteres, og vi blir kjent med en lang rekke unike badeanlegg, der de fleste for lengst er borte.

Ved å se tilbake på badelivet slik det engang var, vekker Skjelstad nysgjerrighet og skaper entusiasme hos leseren. Hennes skildringer fra badelivet i fjorden starter med kurbad og medisinske badekurer. Hun forteller videre om trangboddhet og epidemier i Christiania, og hvordan sjøbad ble ansett å ha helsefremmende effekt. Tilgangen til en oppfriskende dukkert ble sett som viktig og det ble etablert en rekke svært populære bad i indre havnebasseng. Strendene ble gradvis privatisert og byggingen av havnebanen sammen med forurensningen av hovedstadens indre fjordbasseng, medførte at badeplasser etter hvert ble mangelvare. Kristianias innbyggere måtte derfor trekke lenger ut for å få sitt etterlengtede bad. Etter hvert tok myndighetene på seg et større ansvar for befolkningens helse og tok initiativ til å bygge badeanlegg både ute og inne, som for eksempel Ingierstrand- og Hvalstrand bad.

"Oslofjorden - historiske badeanlegg" - er blitt til en underholdende og spennende bok, der forfatter Tone Skjelstad har gjort et imponerende dypdykk om badeliv i fjorden.

Til toppen