Paul Brand, Arnfinn Bø-Rygg, Stein Rønning (Heftet)

Forfatter:

Paul Brand (Illustratør) Stein Rønning (Illustratør) Lucie Fæste (Oversetter)

Forfatter:
Innbinding: Heftet
Utgivelsesår: 2007
Illustratør: Brand, Paul og Rønning, Stein
Forlag: Ka forl.
Språk: Flerspråklig , Bokmål / Tysk
Oversatt av: Fæste, Lucie
ISBN/EAN: 9788281470040
Kategori: Kunst og kultur
Omtale Paul Brand, Arnfinn Bø-Rygg, Stein Rønning
Tekst og bilde i samspill i ny norsk-tysk-språklig kunstbok

I den nye boken Paul Brand - Arnfinn Bø-Rygg - Stein Rønning presenterer Ka forlag tre veletablerte aktører i norsk kunstliv på en helt ny måte.

Boken er kunstverket, og finnes i egen bibliofilutgave. Paul Brand og Stein Rønning er professorer ved henholdsvis Institutt for byggekunst, form og farge ved NTNU og Statens kunstakademi. De er begge innkjøpt av flere kunstinstitusjoner og har hatt utstillings- og utsmykningsoppdrag i inn- og utland. Arnfinn Bø-Rygg er professor i estetikk ved Universitetet i Oslo og har publisert bøker og artikler innen kunst- og musikkvitenskap.

Boken er det kunstneriske uttrykket. Boken Paul Brand - Arnfinn Bø-Rygg - Stein Rønning er en annerledes måte å presentere kunst og estetisk teori på. To bildekunstnere og en forfatter presenterer hver bilder eller tekster som bare eksisterer i og for boken. Dette er altså ikke arbeider reprodusert for å tilpasses boken; boken er selve uttrykket: Tre personers ulike forslag til svar på spørsmålet hva er et bilde? Bildene viser til tekst, tekst viser til bilde. Men teksten setter ikke bildene på begrep og prøver ikke å 'fange dem inn', i språkets fortolkende ramme. Tekst og bilder tangerer, kolliderer, kommenterer, destruerer og rekonstruerer seg selv og hverandre ved å bevege seg inn og ut av hverandres felt. Selvstendige og avhengige på samme tid bærer de i seg refleksjoner over sin egen tilblivelse. En bok som spør 'hva er en bok', slik all kunst alltid allerede inneholder spørsmålet 'hva er kunst'.

Bidragene: Paul Brand (1941) har i flere år arbeidet med representasjoner av det magiske kvadrat. Det magiske kvadrat som vises her består av tallene 1 til 49 som er slik arrangert at tallene i hver linje av 7 linjer blir 175. Alle linjer addert blir 1225 som er kvadrattall av 35². I boken har han laget 28 variasjoner over dette for mange uforklarlige fenomenet. Stein Rønnings (1953) arbeider er kubiske volum, som er kombinert på forskjellig måte og fotografert. I tillegg er det fotografert teksturer på plater, papir o.l. Dette er satt sammen i et billedbehandlingsprogram som flat kornet overflate, og som er endret på forskjellig vis. I Arnfinn Bø-Ryggs (1944) essaypregede tekst mediteres og reflekteres det over begreper som 'bilde', 'skjønnhet'og 'kunst'. Hva er kunstens oppgave i en (over)estetisert virkelighet?

Til toppen