Personlighetspsykiatri (Innbundet)

Forfatter:

, og

Forfatter: , og
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2017
Antall sider: 533
Forlag: Gyldendal akademisk
Språk: Bokmål
ISBN/EAN: 9788205494626
Kategori: Psykiatri
Omtale Personlighetspsykiatri
Personlighetspsykiatri er et ungt fagfelt. Dette er en revidert utgave av den første læreboken i sitt slag, som kom i 2010.

Boken sammenfatter nyere kunnskap og teorier om personlighetsutvikling og personlighetsproblemer i lys av evolusjon, temperament, tilknytning, selvutvikling, mentalisering, sosialisering og nevrobiologi.
Boken består av fem deler:
Del 1 - drøftes det biopsykososiale grunnlaget for personlighetspatologi. Vi redegjør for en personlighetsteori som bygger på temperament, tilknytning og mentalisering/selvbevissthet.
Del 2 - gjennomgås de forskjellige personlighetsforstyrrelsene i henhold til diagnosesystemene DSM-5 og ICD-10. Begrepet personlighetsforstyrrelser problematiseres.
Del 3 - handler om personlighetspatologi ved andre tilgrensende psykiske lidelser: somatisk sykdom eller hodeskader, Aspergers syndrom, ADHD, schizofreni, bipolar lidelse, spiseforstyrrelser, rusmiddellidelser, PTSD, sosial fobi og dystymi.
Del 4 - tar for seg prinsipper og anbefalinger for klinisk personlighetsutredning. De illustreres ved fire lengre kasuistikker.
Del 5 - omhandler behandling av pasienter med personlighetsforstyrrelser. Den tar for seg «offisielle» retningslinjer, rammebetingelser og nivå i helsetjenesten, medikamentell behandling og virksomme psykoterapier.

Til toppen