Pesten av Albert Camus (Ebok)
Ebok

Pesten (Ebok)

Forfatter:

Christine Amadou (Oversetter)

De siste årene har Albert Camus fått ny aktualitet. Den nye interessen gjelder både hans mer filosofiske tekster og essays, som representerer en interessant mellomposisjon i etterkrigstiden polariserte politiske landskap. Romanene hans blir også nylest og når stadig nye generasjoner lesere. Dette gjelder ikke minst "Pesten", som er en roman med utallige tolkningsmuligheter.

Ingen angrerett. Kan lastes ned fra Min side under Digitale produkter. Kan sendes til Kindle.

Last ned utdrag    

Forfatter:
Innbinding: Ebok
Utgivelsesår: 2020
Kopibeskyttelse: Vannmerket
Filstørrelse: 2.19 MB
Filformat: EPUB
Forlag: Solum Bokvennen
Språk: Bokmål
Originaltittel: La peste
Oversatt av: Amadou, Christine
ISBN/EAN: 9788256022328
Kategori: Romaner , Romaner og Skjønnlitteratur
Omtale Pesten
«Bøker har sin tid, og om noen bok har sin tid nå, er det .Pesten..»
- Jan Kjærstad i VG.

«Pesten» regnes ved siden av «Den fremmede» som en av Albert Camus' viktigste romaner. Handlingen er lagt til forfatterens fødeland, Algerie, og beskriver en moderne by som helt uventet rammes av en pestepidemi. Da romanen kom ut i 1947 ble den straks tolket som en dyster allegori over nazismen, en verkebyll og landeplage som hadde rammet det frie vesten og utløst en rekke ulike reaksjoner, fra tapper motstand til feig skadefryd.
De siste årene har Albert Camus fått ny aktualitet. Den nye interessen gjelder både hans mer filosofiske tekster og essays, som representerer en interessant mellomposisjon i etterkrigstiden polariserte politiske landskap. Romanene hans blir også nylest og når stadig nye generasjoner lesere. Dette gjelder ikke minst «Pesten», som er en roman med utallige tolkningsmuligheter. I dag kan den lett knyttes til mer dystopiske litterære tendenser og leses som et bilde på hvor uforberedt det moderne mennesket er på «naturens hevn», på katastrofene vi tror vi er beskyttet mot, og hva som skjer når nettopp et rasjonelt samfunn møter ulykker av episke dimensjoner.

Albert Camus (1913-60), vokste opp under enkle kår hos sine fransk-spanske foreldre i Alger. Han debuterte som forfatter med «Retten og vrangen» i 1937, samtidig som han jobbet som journalist og drev teater. Camus' første og kanskje mest kjente roman, «Den fremmede», utkom i 1942. Albert Camus mottok Nobelprisen i litteratur i 1957.

Christine Amadou har oversatt denne utgaven, som er den første siden boken ble utgitt på norsk i 1947.

«En helt ny oversettelse gjør Albert Camus' mesterverk fra 1947 tilgjengelig som aldri før.»
- Knut Hoem, NRK Bok.

«Sjelden eller aldri har en bokutgivelse truffet katastrofens episenter så presist som denne nye oversettelsen av Albert Camus' roman fra 1947, skrevet som en allegori om nazismen inn-tog i Europa.»
- Arne Dvergsdal, terningkast 6, Dagbladet.

«Pesten av Albert Camus er både den mest deprimerende og mest oppfløftende boka du kan lese akkurat nå.»
- Ole Jacob Hoel, Adresseavisen

Til toppen

Fulltreffer
Dagbladet

Andre utgaver

The plague
Engelsk Heftet 2010
The plague
Engelsk Heftet 2002
Pesten
Bokmål Innbundet 2020
The plague
Engelsk Heftet 2020
Anmeldelser Pesten

«En helt ny oversettelse gjør Albert Camus' mesterverk fra 1947 tilgjengelig som aldri før.»
– Knut Hoem, NRK Bok

«Bøker har sin tid, og om noen bok har sin tid nå, er det ‹Pesten›.»
– Jan Kjærstad i VG

«Når koronakrisen er over, vil vår konklusjon forhåpentlig bli den samme som den dr. Rieux kom til, nemlig at ‹det finnes mer hos menneskene å beundre enn å forakte›»
– Inge Eidsvåg, Klassekampen

«Sjelden eller aldri har en bokutgivel-se truffet katastrofens episenter så presist som denne nye oversettelsen av Albert Camus’ roman fra 1947, skrevet som en allegori om nazismen inn-tog i Europa.»
– Arne Dvergsdal, terningkast 6, Dagbladet

 «Det kan umogeleg vere ei bok som passar betre å lese akkurat no enn Pesten av Albert Camus. Ho er som skreddarsydd for koronakrisa.»
– Magnus Rotevatn, Framtida.no

«Noe av det første som slår meg når jeg leser boken er hvor uhyggelig profetisk den er.»
– Øyvind Halsøy, Universitas

«For litt over tre år siden ble jeg bedt om å nyoversette Albert Camus' roman Pesten. Både forlaget, Solum, og jeg hadde mye annet å gjøre. Vi ble enige om at en klassiker av denne typen var evig aktuell og at oversettelsen ikke hastet. Nå er den på vei til trykk, ikke en dag for sent (...) det evig aktuelle er plutselig blitt brennbart»
– Oversetter Christina Amadou til Dagsavisen

«Pesten av Albert Camus er både den mest deprimerende og mest oppfløftende boka du kan lese akkurat nå.»
– Ole Jacob Hoel, Adresseavisen

«I møte med ei absurd og overveldande tid som denne, kan ei oppdikta historie frå 1940-talets Algerie vera like relevant som evige pushvarsel frå nettavisene.»
– Maria Lavik, Manifest

Til toppen