Politisoldatens frigjøringsdrama (Innbundet)

med Torgeir Foss fra Blücher til blodslit i Finnmark

Forfatter:

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2019
Antall sider: 280
Forlag: Rosfjord forlag
Språk: Bokmål
ISBN/EAN: 9788269146714
Kategori: Historie
Omtale Politisoldatens frigjøringsdrama
Aktuelt 75 års krigsdrama.
Politisoldatens frigjøringsdrama kaster nytt lys over rekruttenes dramatiske opplevelser under senkingen av Blücher i Drøbaksundet 9. april 1940, og de siste måneder blodslit under frigjøringen av Finnmark for 75 år siden.
Torgeir Foss fra Lyngdal var blant de 2300 norske soldater fra alle landets fylker som deltok i den største militæraksjonen siden 9. april 1940. Navnene på politisoldatene er listet opp bakerst i boken.
Torgeir Foss skrev dagbok under frigjøringen og beskriver et ufattelig drama, i 40 kuldegrader, mineulykker, trefninger med tyske patruljer og overnatting i grotter og telt. Det negative forholdet til sivilbefolkningen blir kommentert. Men forholdet til de russiske soldatene og i særdeleshet de kvinnelige skarpskytterne, får en svært positiv omtale i dagboken.
Soldatene måtte gjennom et blodslit over Finnmarksvidda og trekke med seg 50 tonn med utstyr. Mange soldater gikk 1000 til 1500 kilometer under felttoget. Den fysiske og psykiske påkjenningen i et nedbrent Finnmark førte til at flere gikk med selvmordstanker. Det unike i boken er at Foss samlet på bilder fra militæroperasjonen i Finnmark og mange av bildene er aldri før offentliggjort.
Militæraksjonen i Finnmark kostet 63 soldater livet og flere ti-talls ble skadet og lemlestet i mineulykker.

Til toppen