Profetene i Evighetsfjorden (Innbundet)

Serie: Grønlands-trilogien 1

Forfatter:

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2012
Antall sider: 560
Forlag: Cappelen Damm
Språk: Bokmål
Originaltittel: Profeterne i Evighedsfjorden
Serie:
Serienummer: 1
ISBN/EAN: 9788202380335
Kategori: Romaner
Omtale Profetene i Evighetsfjorden
Dansk/norsk gjennombrudd

Den kongelige danske koloni Sukkertoppen, Grønland, 1793:
En grønlandsk kvinne sparkes i døden fra en høy klippe. Den danske presten er i ferd med å gå av hengslene av hjemlengsel, skjørbuk og allmenn fortvilelse. Kolonibestyreren forfølger ham, han har et uoppgjort regnskap med ham. Kolonibestyrerens kone er på randen av sammenbrudd og ser presten som sin eneste venn og fortrolige. Pastorens grønlandske kateket fortæres av sinne og sorg. Kolonimannskapets lille gruppe menn går hverandre på nervene. Om vinteren ruger mørket og kulden over kolonien, om sommeren skyller lyset inn som en flodbølge, -det er ikke lett å si hva som er verst.

Hovedpersonene i denne bredt anlagte romanen fra kolonitidens Grønland er pastor Morten Falck, hans kateket Bertel Jensen og kvinnen Arnarulunnguaq som faller fra klippen – et fall som strekker seg over tiden det tar å lese boken.
Vi følger dem hver for seg. I København i 1780-årene og under den store bybrannen i 1795. På vandringer i Norge og på lange båtreiser. På hvalfangst med skonnerten Henrietta of Aberdeen og på besøk hos hedninger og kristne i den kongelige danske koloni.

På den lille boplassen i Evighetsfjorden, noen dagsreiser fra Sukkertoppen, oppstår det et religiøst svermeri blant grønlenderne, anført av den rettskafne og sterke Maria Magdalene og hennes mann Habakuk. Det er Grønlands første løsrivelsesbevegelse, en moderne drøm om frihet, likhet og brorskap, 4000 kilometer nordvest for Bastillen. En drøm som det danske formynderskap hverken kan eller vil akseptere. Disse svermeriene får avgjørende betydning for Morten Falcks og Bertel Jensens skjebner.
Og fra den høye klippen faller kvinnen Arnarulunnguaq, og på kanten av klippen står morderen og ser henne falle.

Kim Leine er en kritikerrost dansk/norsk forfatter med to romaner bak seg, Kalak og Valdemarsdag. Han er født i Norge i 1961, men flyttet til Danmark som 17-åring. Han er utdannet sykepleier og har jobbet femten år på Grønland.
Han bor nå i Danmark og skriver sine bøker på dansk som han selv oversetter til norsk.


Til toppen

Vinner av Nordisk råds litteraturpris 2013

Andre utgaver

Profetene i Evighetsfjorden
Bokmål Ebok 2012
Profetene i Evighetsfjorden
Bokmål Heftet 2013
Profetene i Evighetsfjorden
Bokmål Lydbok-CD 2013
Profetene i Evighetsfjorden
Bokmål Nedlastbar lydbok 2013

Flere bøker av Kim Leine:

Anmeldelser Profetene i Evighetsfjorden
Vinner av Nordisk råds litteraturpris 2013

Til toppen

Bøker i serien

De som kjøpte denne boken, kjøpte også: