Så høyt var du elsket (Innbundet)

roman

Forfatter:

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2011
Antall sider: 322
Forlag: Gyldendal
Språk: Bokmål
ISBN/EAN: 9788205401235
Kategori: Romaner
Omtale Så høyt var du elsket
Dødens venteværelse

Nikolaj Frobenius skriver med kjærlighet og raseri om aldring, sykdom og forfall i denne skildringen av forholdet mellom en aldrende far og hans sønn. 

Midt på natten mottar Emil Ulvdal en telefon fra Ullevål sykehus. Faren hans, Viktor, har fått et illebefinnende. Et hjerneslag. Det blir begynnelsen på en vond reise nedover mot den uunngåelige døden, en forhåndsdømt kamp mellom bedring og tilbakefall.

For Emil er det tungt å se. Moren forsvant da han var liten, og faren oppdro ham på egen hånd. Den pensjonerte legen Viktor har alltid vært en formidabel skikkelse, en sprek, livskraftig, viril mann med sterke meninger og kvinnetekke, og, som tittelen sier, en høyt elsket far. Nå blir han stadig mer surrete, med merkelige, urovekkende humørsvingninger – den ene dagen er han rasende, den andre muntert rampete, den tredje slibrig. 

Møtet med systemet

Forfallet er et faktum. Viktor er for syk til å takle hverdagen alene i et stort hus, men for frisk til å motta tilstrekkelig hjelp. Far og sønn møtes av et stivt og frustrerende system, hvor helse regnes ut i desimaler, og hvor omsorg er en ressurs det rett og slett ikke er nok av, uansett hvor mye de ansatte anstrenger seg. Når legen er blitt gammel og skrøpelig, er det ingen som hører på ham lenger. Emil gjør så godt han kan, men med to døtre fra et tidligere forhold, kjæreste, samt en krevende jobb som dokumentarfilmskaper er det grenser for hvor mye pleie han kan tilby. Når hverdagen består i å stange hodet i en vegg av byråkrati, er det kanskje ikke så rart den 85 år gamle mannen begynner å røyke. Som Viktor sier det selv, full av ungdommelig trass: «Jeg vil bli syk […] Det er ingen som bryr seg om en frisk åttifemåring.» Å bli redusert til en sånn sjarmerende, gammel friskus skal han i hvert fall ha seg frabedt. Da heller drikke tett, høre på jazz og legge an på kvinnelige pleiere.

Det gnistrer av opprør og forakt i Viktors nye sinnelag. Hvor mye skyldes de gjentatte hjerneslagene, hvor mye oppstår i møtet med helsevesenet, og hvor mye har han båret på i årevis, holdt skjult for sønnen? Farens nye uberegnelighet tvinger frem vonde spørsmål i Emil. Mener faren virkelig det han sier om ham? 

Far og sønn

Frobenius, som mistet faren sin tidligere i år, har lenge skrevet seg tett opp mot sitt eget liv, og har tidligere gått dypt inn i forholdet til faren i den kritikerroste, prisvinnende «løgnaktige selvbiografien» Teori og praksis. Denne gang er det en roman han har skrevet, en fiksjon. Like fullt er det mye levd liv i skildringene av Emil og Viktor, og mange vil nikke gjenkjennende til den svimlende runddansen med norsk helsevesen. Frobenius kombinerer skarp samfunnskritikk med eksistensielle spørsmål om mennesket i møtet med sin egen dødelighet. Samtidig er Så høyt var du elsket nettopp en fortelling om kjærlighet mellom far og barn. Det er sterkt, det er rasende, det er vakkert.


«Det er presis og nådeløs prosa. Boka er vanskelig å legge fra seg. [...] Alderdommen tar alt, litt etter litt. I Frobenius' hånd blir stoffet til bevegende og betydningsfull litteratur som skubber leseren et hakk videre.» Maya Troberg Djuve, Dagbladet

«Så høyt var du elsket kommer med stor eksistensiell tyngde, effektivt og usentimentalt fortalt.» Morten Wintervold, Klassekampen

«Sterkt om å bli svak [...] portrettet [av Viktor] er sterkt, tydeleg og gripande.» Marta Norheim, NRK

«Så høyt var du elsket er ein både klok og engasjerande roman om det vanskelege ved sjukdom og alderdom som grip tak. Frobenius går frå dødens dal til nådens lys og den vakraste kirsebærsblomstrande paradisskildring. Slik sett ligg det også eit eksistensielt skin over romanen. Alvoret sit i sjølv etter døden.» Alf Kjetil Walgermo, Vårt Land

«[Nydeleg] skildra.» Eskil Skjeldal, Dag og Tid

«Frobenius har skrevet en roman med en sitrende nerve av ømhet mellom far og sønn» Valerie Kubens, Fædrelandsvennen (terningkast fem)

Til toppen

Andre utgaver

Så høyt var du elsket
Bokmål Ebok 2011
Så høyt var du elsket
Bokmål Nedlastbar lydbok 2011

Flere bøker av Nikolaj Frobenius:

De som kjøpte denne boken, kjøpte også: