Samlede fiksjoner (Innbundet)

Forfatter:

Kari Risvik (Oversetter) Kjell Risvik (Oversetter)

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2010
Antall sider: 614
Forlag: Press
Språk: Bokmål
Originaltittel: Obras completas
Oversatt av: Risvik, Kari og Risvik, Kjell
ISBN/EAN: 9788275474146
Kategori: Romaner
Omtale Samlede fiksjoner
Fantastiske fiksjoner

Litteratur uten like fra en av det 20. århundrets viktigste, mest særpregete forfattere: Jorge Luis Borges.

Den argentinske forfatteren Jorge Luis Borges har en særpreget dobbeltrolle i verdenslitteraturen. På den ene siden finnes det få, om noen, forfattere som har hatt større innflytelse på det 20. århundres litteratur. Velg en hvilken som helst ambisiøs, filosofisk anlagt forfatter fra de siste fem-seks tiårene – en Umberto Eco, en Gabriel Garcia Marquez, en Donald Barthelme, en Margaret Atwood, en J. M. Coetzee, en Roberto Bolaño – og du vil finne klare spor av Borges i tekstene deres. På den andre siden ligner han ikke på noen andre. Bare Borges er Borges. Han er sin egen sjanger.


Fiksjoner

Hans ry som en av sitt århundres helt store forfattere er basert på de tallrike korte prosatekstene som her er samlet i ett flott bind. Er de noveller? Essays? Parodier? Vel. Borges selv kalte dem fiksjoner, og det er nok også det ordet som best beskriver disse tekstene som unndrar seg velkjente sjangerbetegnelser. For hva skal man kalle de fiktive, små biografiene av pirater, menneskehandlere, bedragere og drapsmenn som danner Nederdrektighetens verdenshistorie, forfatterens første tekstsamling? Eller beskrivelsen av lotteriet i Babylon, som former hele samfunnet og alle innbyggernes skjebner frem til neste loddtrekning (fortelleren har selv vært slave, konsul, og erklært usynlig i et helt år)? Eller et lengre essay, komplett med fotnoter, om en middelmådig fransk forfatter ved navn Pierre Menard, som bestemte seg for å skrive Don Quijote på nytt – ikke en avskrift, men en identisk tekst, forfattet fra bunnen? Borges leker muntert med ideen, uten å la pokeransiktet sprekke:

«Menards metode var i utgangspunktet forholdsvis enkel. Lære seg spansk, vende tilbake til katolisismen, kjempe mot maurerne eller tyrkerne, glemme Europas historie mellom årene 1602 og 1918, være Miguel de Cervantes. Pierre Menard tenkte grundig gjennom denne måten å gripe det an på (jeg vet at han til slutt behersket det 17. århundres kastiljansk ganske bra), men han syntes det ble for enkelt og slo tanken fra seg.»


Andre verdener

Å lese den argentinske forfatteren Jorge Luis Borges er å lukke opp dører man ikke før har sett, mot verdener man ikke visste fantes. Verdener formet av en kunstnerisk lekenhet og en idérikdom som mangler sidestykke i det 20. århundrets verdenslitteratur. 


«Jorge Luis Borges vet å ta motet fra en leser for så å stikke til ham godbiter fra litteraturhistoriens øverste hylle i neste øyeblikk» 
Vidar Kvalshaug, Aftenposten

«Jorge Luis Borges’ samlede fiksjoner foreligger endelig på norsk. De utgjør et genialt livsverk.» 
Lasse Midttun, Morgenbladet

«Jorge Luis Borges blir ofte nevnt som en av de ti – av og til som en av de fem – viktigste forfatterne i det 20. århundre. Hans innflytelse kan neppe overdrives. Norske lesere har lenge, altfor lenge, manglet muligheten til å møte den argentinske mesterens prosa i hele sin eventyrlige bredde. Det faktum at samtlige av Borges’ ficciones nå endelig blir tilgjengelige, kan ikke applauderes sterkt nok. Verket vil få stor betydning for norske lesere – ja, for hele det litterære miljøet.» 
Jan Kjærstad


«Borges er den viktigste spanskspråklige forfatter siden Cervantes. At han aldri fikk Nobelprisen er en like stor skandale som at Joyce, Proust eller Kafka aldri fikk den.» 
Mario Vargas Llosa


«To forfattere har mer enn noen andre gitt oss et bilde av det nye millenniet: Joyce og Borges. Med ordene skapte Joyce det samme som Borges skapte ved hjelp av ideene: En verdensvev. Den originale, den ekte, den eneste virkelige verdensveven.» 
Umberto Eco


«Borges lot det uendelige slippe inn i sin forestillingsverden, og på den måten løftet han sin litteratur opp fra det lavlandet hvor de fleste av våre romaner og noveller ellers utspiller seg.» 
John Updike


«Ingen har fornyet fiksjonens språk på samme måte som Borges.» 
J.M. Coetzee

Til toppen

Andre utgaver

Samlede fiksjoner
Bokmål Heftet 2015