Sandslott og flodbølger (Innbundet)

Den fantastiske fysikken omkring oss

Forfatter:

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2006
Antall sider: 160
Forlag: Cappelen Damm
Språk: Bokmål
ISBN/EAN: 9788202256715
Kategori: Naturvitenskap
Omtale Sandslott og flodbølger

Hvorfor er himmelen blå og solnedgangen rød?

Hvorfor kan fluer, men ikke hunder, gå i taket?

Hvorfor er tidevannsforskjellen større i Tromsø enn i Bergen?

Sandslott og flodbølger tar utgangspunkt i hverdagserfaringer og formidler en innsikt i hvordan våre naturlige og nære omgivelser lar seg forklare. Finnes det flere farger enn dem vi ser i regnbuen? Hva er det som gjør at et sandslott henger sammen? Forfatterens grunnide er at selv ganske enfoldig undring fort kan lede til interessant innsikt, og at fysikk dermed ikke trenger å være forbeholdt spesialister. Her er ingen ligninger eller matematiske beskrivelser, men en formelfri forståelse av de fysiske lovene og av de fenomen som omgir oss til daglig.

Gjennom ni kapitler leser og lærer vi om lys og farger, om forskjellen mellom stort og smått, om ulike typer bølger, og om ødeleggelsenes fysikk. De mange eksemplene gjør tilsynelatende komplisert fysikk spennende og lettfattelige. Verden rundt oss er mangfoldig og rik, men naturens grunnleggende lover er faktisk veldig enkle.

Eirik Grude Flekkøy er født i Bærum 1963, tok doktorgraden ved Universitetet i Oslo i 1993 og ble etter forskningsopphold ved MIT i USA og ESPCI i Paris professor i fysikk ved Universitetet i Oslo i 2001. Mye av denne boken ble skrevet mens han var gjesteprofessor ved University of Hawaii, Honolulu. Han arbeider med å utvikle og anvende computersimuleringer av fysiske prosesser. Disse prosessene omfatter strømning av sand eller væsker, oppsprekning og væskebevegelse på svært liten skala. Han er en ivrig seiler, surfer og fjellklatrer.

Knut Jørgen Måløy er født i Oslo i 1960 og tok doktorgraden ved Universitetet i Oslo i 1989, senere forsker ved University of Pittsburg og professor i fysikk ved Universitetet i Oslo i 1993. Han arbeider eksperimentelt med nye grunnleggende problemstillinger knyttet til sprekkdannelse, hydrodynamikk og nanofysikk. Han er en førsteklasses alpinist og trofast fotballtrener. Måløy har bidratt med ideer og innspill til denne boken.

Til toppen