Snakk til meg (Innbundet)

Forfatter:

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2010
Antall sider: 267
Forlag: Cappelen Damm
Språk: Bokmål
ISBN/EAN: 9788202335014
Kategori: Romaner
Omtale Snakk til meg
Hva nå, norske kvinne?

Bibliotekaren Ingeborg reiser alene til Cuba og overrasker seg selv: Hun innleder et forhold til en mann der. Er det kjærlighet hun opplever? Møtet med et kontrastfylt land, skjønnheten, fattigdommen, varmen mellom menneskene, rokker ved hennes verdensbilde. Hun reiser hjem, og starter prosessen med å få den cubanske mannen inn i Norge.

En tidlig vintermorgen står hun på Gardermoen, etter å ha tilbrakt natten på flyplasshotellet og drukket et glass vin alene. Ingeborg. Hun er bibliotekar, fra en norsk småby. Mannen er død, sønnen er i ferd med å gli vekk fra henne, han har flyttet ut og tar ikke kontakt. Hva nå?

Hun er på vei til Cuba. Ulikt henne å kaste seg på, men hun drar alene. Lander et annet sted, utforsker øya, målbevisst, slapper av, nyter varmen, spiser alene. I bakhagen til hotellet lar hun seg sjarmere av en svart mann i bandet, som spiller og synger trommer.

Han er utdannet som så mange cubanere, jurist. Han har en stor familie spredt omkring. Han er svart og fattig, men smart, hun er hvit og rik, men ensom. Det mette forbrukersamfunnet Norge blir satt opp mot det bankerotte Cuba. Ingeborg setter alt inn på å vinne over politiet og UDI, for å få denne mannen inn i landet.

Vigdis Hjorth imponerer i en roman om skiftende maktforhold mellom mennesker. Boken utforsker kontrasten mellom det kalde, rike og frie Norge, og tilværelsen på Cuba, uten å forenkle i svart-hvitt.

Boken er skrevet i en rytmisk strøm som fører oss inn i Ingeborgs tanker. Tonen er dempet og ikke så eplekjekk og vittig, men ikke desto mindre rammende. Aktuelle problemstillinger utforskes på en stillferdig og treffende måte, og behandlingen av personene er nyansert. Hovedpersonen tenker klart om sin egen rolle i de situasjonene hun oppsøker, også med tanke på andres blikk på henne, men hun strever like fullt med å finne sin plass. Slik blir vi kjent med en forsiktig kvinne, tilknappet som mange av oss kan være i Norge, men også et menneske som søker etter noe mer. For hva bruker vi friheten vår til?

Ikke minst er dette fortellingen om en mor og en sønn som har sluttet å ta kontakt med henne.

Vigdis Hjorth stiller oppriktige og nødvendige spørsmål i årets bok, og hun kjeder oss aldri.

Til toppen

Andre utgaver

Snakk til meg
Bokmål Lydbok-CD 2010
Snakk til meg
Bokmål Nedlastbar lydbok 2010
Snakk til meg
Bokmål Ebok 2011
Snakk til meg
Bokmål Heftet 2012
Snakk til meg
Bokmål Heftet 2017

Du vil kanskje også like

De som kjøpte denne boken, kjøpte også: