Snus i snogen, tromf i brogen (Innbundet)

en bok om kjenger

Forfatter:

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2020
Antall sider: 569
Forlag: John Grieg forlag
Språk: Bokmål
ISBN/EAN: 9788253303840
Kategori: Kunst og kultur
Omtale Snus i snogen, tromf i brogen
Gjennom de norske drikkekarene av tre kommer norsk folkekunst sterkt og karakteristisk til uttrykk. Det er en stor rikdom av typer og varianter.

Med sine kraftige, buede halser, med sin dekor og sine inskripsjoner er kjengene et bilde på tidligere tiders lystige lag, og det er ikke uten grunn at våre kjente billedkunstnere har avbildet både nisser og troll med kjenger som symboler på fest. Kjengen representerer sammen med ølet både sosiale og seremonielle roller og reflekterer folketro og levemåte i perioden.

Kjenger er avbildet og beskrevet i enkelte bøker om norsk folkekunst, men det har aldri tidligere vært gjort noe forsøk på å gi en fullstendig oversikt over det materiale som finnes. Det gjør denne boken. Basert på en grundig gjennomgang av de største samlingene i Norge, både i museer og hos private, er ikke mindre enn 480 kjenger avbildet og beskrevet i detalj.

Kjengene er inndelt i typer og gjennomgått geografisk. I tillegg er det fyldige opplysninger om de opprinnelige eierne der det har vært mulig å finne disse, og om gården kjengen kommer fra. Opplysninger om ølbrygging, drikkeskikker, bygdekunstnere og annet som er relevant er også beskrevet.

Sverre Strandenes har skrevet en bok som gir et verdifullt bidrag til litteraturen om norske drikkekar av tre, og anbefales både til samlere og interessenter for norsk bondekunst og -kultur.

Per Terje Norheim, samler og forfatter

Til toppen