Soldater (Innbundet)

beretninger om krig, drap og død

Forfatter:

og

Nina Zandjani (Oversetter)

Forfatter: og
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2012
Antall sider: 417
Forlag: Press
Språk: Bokmål
Originaltittel: Soldaten
Oversatt av: Zandjani, Nina
ISBN/EAN: 9788275474979
Kategori: Historie
Omtale Soldater
Hva gjør krigen med oss? Hva tenkte og følte de tyske soldatene som utførte andre verdenskrigs grusomheter?Hva slags mennesker var de? Høsten 2001 kom den unge tyske historikeren SönkeNeitzel tilfeldigvis over et sensasjonelt arkiv, som forskerne så langt ikke hadde kjent til: 150 000 sider med hemmelige avlyttinger av tyske soldater i alliert fangenskap under krigen. Når veteranenekobler av sammen og ikke tror at noen hører på, forteller de hverandre krigshistorier om spennende eventyr, godt kameratskap, vakre landskaper - og voldtekter, tortur og massakrer. Med egne ord beretter soldatene liketil og hverdagslig om hendelser som overgårselv den villeste fantasi - og bare en sjelden gang høres stemmer som angrer eller tar avstand. Soldaterer en banebrytende bok, fascinerende og forskrekkelig, med potensial til å endre ikke bare vårt syn på andre verdenskrig, men også på ondskapen slik den kan utspille seg hos helt vanlige mennesker. Boken er også ubehagelig aktuell i en tid hvor vi stadig oftere debatterer krigens brutaliserende effekt på vanlige soldater, fra Abu Gharaib til Afghanistan.

Til toppen

Andre utgaver

Soldater
Bokmål Heftet 2013
Anmeldelser Soldater


"En overveldende grundig bok...en rik kilde til å forstå mentaliteten hos soldater som kjempet dengang, men også hvordan mennesker allment forholder seg til å begå ekstrem vold."

Jon Rognlien, Dagbladet


«Obligatorisk lesning: Et unikt dokument der soldater fra andre verdenskrig forteller i sanntid – seg imellom, på cella. Analysene er rett og slett briljante, og medrivende.»
Espen Stueland, Klassekampen

«En sensasjonell bok som vil forandre vårt syn på den andre verdenskrig»Der Spiegel

«Soldater er en av årets viktigste utgivelser: fortolkningen av de omtrent 150 000 sidene med akter fra britiske og amerikanske arkiver åpner helt nye perspektiver. Boken gir en overbevisende forklaring på hvordan ‘helt normale menn’, som det gjerne heter, kunne begå slike ublu voldshandlinger. Å vise det er en bragd.»Die Welt

«Den som fremdeles mener at det er mulig å komme seg gjennom en krig uten å ta moralsk skade, må lese denne boken … Mye av dette er ikke til å fatte og knapt til å holde ut – og allikevel: en svært viktig bok.»
Heute Journal (ZDF)

Til toppen