Sørlandet og utlandet (Heftet)

Transnasjonal kontakt, internasjonal påvirkning

Forfatter:

Forfatter:
Innbinding: Heftet
Utgivelsesår: 2013
Antall sider: 224
Forlag: Cappelen Damm Akademisk
Språk: Bokmål
ISBN/EAN: 9788202429614
Kategori: Kulturhistorie
Fag: Historie
Nivå: Akademisk
Omtale Sørlandet og utlandet
Sørlandet og utlandet. Transnasjonal kontakt, internasjonal påvirkning retter søkelyset mot sentrale områder der kontakt og påvirkning over landegrensene og utenlandske interesser har bidratt til å utvikle og endre landsdelen og dens innbyggere. Gjennom de siste århundrene har europeiske land og oversjøiske områder på avgjørende vis vært med på å forme landsdelen– økonomisk og politisk, sosialt og kulturelt.

Artikkelsamlingen innledes med en diskusjon av begrepet transnasjonal historie, før grimstadmannen Peter Dahls transnasjonale liv på 1700-tallet presenteres. Andre sentrale temaer er byene på Sørlandet mellom det hjemlige og det fremmede, vekkelseskristendommen, pietismen og bedehuskulturen, opp- og nedgangen i skipsfarten, utvandringen til Amerika og mellomkrigstidens begynnende turisme. Boken avsluttes med en analyse av det multinasjonale Falconbridge-konsernet. Sett under ett viser bokens ni kapitler hvordan Sørlandet og sørlendingene opp gjennom århundrene har vært vendt mot verden og hvordan viktige impulser er kommet utenfra.

Sørlandet og utlandet. Transnasjonal kontakt, internasjonal påvirkning vil være av interesse for alle som er opptatt av Sørlandets historie. Boken henvender seg både til forskere med ulik faglig bakgrunn, studenter og et allment historieinteressert publikum.

Til toppen