Stjernenes knitring av Jón Kalman Stefánsson (Ebok)
Ebok

Stjernenes knitring (Ebok)

Forfatter:

Tone Myklebost (Oversetter)

Ingen angrerett. Kan lastes ned fra Min side under Digitale produkter. Kan sendes til Kindle.

Last ned utdrag    

Forfatter:
Innbinding: Ebok
Utgivelsesår: 2020
Kopibeskyttelse: Vannmerket
Filstørrelse: 1.3 MB
Filformat: EPUB
Forlag: Press
Språk: Bokmål
Originaltittel: Snarkið í stjörnunum
Oversatt av: Myklebost, Tone
ISBN/EAN: 9788232803705
Kategori: Romaner , Romaner og Skjønnlitteratur
Omtale Stjernenes knitring
Å være sju år gammel og miste moren sin. Å være sju år gammel på gulvet sammen med lekesoldatene, en hel verden alene, ingenting annet finnes. Å være sju år gammel og bo i en liten leilighet i Reykjavik sammen faren sin, han sier ikke mye, men han er der. Å være sju år gammel og se en dame du ikke kjenner komme ut av soverommet hans en morgen. Etterpå blir alt annerledes: Etterpå er dere tre. Hun koker havregrøt til frokost hver morgen, du kjenner henne ikke. Å være sju år gammel, å falle til ro i bestemorens stemme, fortellingene hennes, om mennesker du ikke kjenner, mennesker du likevel er bundet til - fortellinger som løfter deg vekk, bærer deg fram, fortellinger om drømmene de bar på lenge før du fantes, om hva det vil si å høre sammen.

Det er ikke mange forfattere som er høyere elsket blant det norske lesende publikum enn Jón Kalman Stefánsson. Allerede med den bejublede historiske romantrilogien om Gutten og de påfølgende Keflavík romanene var det klart for norske kritikere og lesere at islendingen var en forfatter utenom det vanlige. Men sitt store kommersielle gjennombrudd her til lands fikk Jón Kalman Stefánsson med Sommerlys, og så kommer natten. Med Stjernenes knitring har Forlaget Press nok en gang valgt å gå tilbake i forfatterskapet: Romanen var Stefánssons siste før Sommerlys, og den som på Island for alvor etablerte ham som en av de fremste forfatterstemmene i sin generasjon. Stjernenes knitring er umiskjennelig Stefánsson: Flommen av fortellinger, språkets skjønnhet, varmen og inderligheten - kombinert med den burleske humoren og den overrumplende ironien. Som ofte ellers i forfatterskapet flettes fortid og nåtid sammen i et flertydig bilde av det islandske samfunnet. Men ingen andre steder i Stefanssons romaner finnes en barndomsskildring akkurat som i Stjernenes knitring: melankolsk, nysgjerrig, tilbakeholden og medfølende.

Til toppen

Ingen forfatter jeg har lest de siste tretti åra er så i takt med de betingelser menneskene faktisk lever under, som Jón Kalman Stefanssón.
Fartein Horgar, Adresseavisen

Andre utgaver

Stjernenes knitring
Bokmål Innbundet 2020

Flere bøker av Jón Kalman Stefánsson:

Anmeldelser Stjernenes knitring

Her er fire generasjoners isolasjon, ensomhet, eksplosivt begjær helt umulig å tøyle, og sorg så bunnløs at man kunne smadre hele byen om man hadde anlegg for den slags.

Ingen forfatter jeg har lest de siste tretti åra er så i takt med de betingelser menneskene faktisk lever under, som Jón Kalman Stefanssón.
Fartein Horgar, Adresseavisen (terningkast 6)

Med fare for å gjenta meg selv, islenderen Jón Kalman Stefánsson er av våre desidert beste samtidsforfattere, og min absolutte yndling. [....] Mest av alt er dette en nydelig skildring av barndommen, av sorg og savn. Formulert i et vidunderlig språk og de mest fantastiske bilder.
Cathrine Krøger, Dagbladet (terningkast 5)

Hvorfor skal man lese denne romanen? Fordi Stefánsson kan kunsten å fortelle så du som leser bare må følge ordene. Fordi figurene hans er troverdige, karaktersterke, levende. Fordi han har mot til å vise følelser uten at det blir kitsch. Fordi språket – dette lyriske, metaforrike språket hans – er noe helt særegent. En usedvanlig moden roman.
Neue Zürcher Zeitung

En stor familiesaga i lite format, som forener det beste fra flere litterære verdener: Tolstojs ordrikhet og Flauberts pregnans, Brontës følsomhet og Sterns humor, Theodor Storms psykologi og Thomas Bernhards bitterhet.
Die Zeit

Til toppen