Studier i langsomhetens filosofi (Innbundet)

bidrag til gjenreising av personlige, ikke-kommersielle erfaringer og samtaleemner

Serie: Studier i langsomhetens filosofi 1

Forfatter:

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2017
Antall sider: 277
Forlag: Kolofon
Språk: Bokmål
Serie:
Serienummer: 1
ISBN/EAN: 9788230016633
Kategori: Filosofi
Omtale Studier i langsomhetens filosofi
Det eneste som er sikkert, er at alt forandrer seg. Forandringstakten øker. Den som vil henge med, må sette opp farten. Det er dagens budskap.
.Da kan det være nyttig å minne om at våre grunnleggende behov aldri forandrer seg. Det er behovet for å bli sett og verdsatt. Det er behovet for å høre til, for nærhet og omsorg, for litt kjærlighet. Det er det bare langsomheten i mellommenneskelige relasjoner som kan gi. Skal vi mestre forandringene, må vi derfor pleie langsomheten og ettertanken. Deri ligger den egentlige fornyelse.
.Vi kommer alle langveis fra. Det er historien som forteller om hvem vi er litt. Dette gjelder ikke minst de sentrale temaene i boken, livssyn og menneskesyn, og etiske utfordringer for den enkelte og fellesskapet. Uten forankring i historien blir vår selvforståelse og samfunnsforståelse overfladisk og våre samtaler fattige.
.Å ta vare på langsomheten i mellommenneskelige relasjoner er krevende. Det koster. Det kan som kjent koste mer å la være.
.Afrikanerne har to behov, heter det, det lille behovet og det store. Det lille behovet består i litt å spise og noen penger til å betale regninger. Det store behovet er behovet for et svar på hvorfor. Det besvares gjennom musikken, dansen og rytmen.
.I Vesten prøver vi å besvare det store behovet ved å øke tilfredsstillelsen av det lille. Resultatet er at vi alle, eller de fleste av oss, stadig haster av sted. Det store behovet kan bare besvares ved et langsomt sinn.

Til toppen

Flere bøker av Guttorm Fløistad:

Bøker i serien