Tak over Teheran (Heftet)

Serie: Drama 

Forfatter:

Maria Øygarden (Oversetter)

Forfatter:
Innbinding: Heftet
Utgivelsesår: 2012
Antall sider: 368
Forlag: Cappelen Damm
Språk: Bokmål
Originaltittel: Rooftops of Tehran
Oversatt av: Øygarden, Maria
Serie: Drama
ISBN/EAN: 9788202375379
Kategori: Romaner
Omtale Tak over Teheran
Fra et slående nytt talent kommer denne uforglemmelige debutromanen om ung kjærlighet og oppveksten i en nasjon på vei mot revolusjon.

I et middelklasse-nabolag i Irans hovedstad, tilbringer 17 år gamle Pasha Shahed sommeren 1973 på hustaket sammen med sin beste venn Ahmed. Dagene er fylt med liv, latter og fremtidslengsler. Livets store spørsmål brenner i Pasha, samtidig som han kjemper med sin knusende hemmelighet. Han har forelsket seg i sin vakre nabo Zari, som fra fødselen av har blitt lovet bort til en annen mann. Og til tross for Pashas skjulte og skyldtyngende følelser overfor Zari, blir deres vennskap i løpet av den varme sommeren stadig sterkere.

Men lykken fra de perfekte sommerdagene tar brått slutt da Pasha uforvarende havner i Shah-politiets søkelys. De voldelige konsekvensene får Pasha og hans venner til å innse hvilken mektig despot de lever under, og leder Zari mot et forferdelig valg, et valg som kan komme til å hjemøsøke Pasha for all tid.

I denne gripende, tankevekkende og levende romanen, viser Mahbod Seraji oss både skjønnheten og brutaliteten til den årtusengamle persiske kulturen, og de universelle erfaringer vi alle deler.

«Serajis fortreffelige oppvekstroman er både morsom og sjarmerende, men også tankevekkende og til tider hjerteskjærende.»
Booklist

«Sjarmerende og romantisk (...) Seraji fanger opp tanker og følelser til en ung gutt og skaper et rørende portrett av historien og livet til perserne i Iran.» Publishers Weekly

«En oppvekstroman som viser hva politisk undertrykkelse kan koste et menneske.» Kirkus

Til toppen

 et rørende portrett av historien og livet til perserne i Iran
Publishers Weekly

Andre utgaver

Tak over Teheran
Bokmål Ebok 2014
Anmeldelser av Tak over Teheran

«Serajis fortreffelige oppvekstroman er både morsom og sjarmerende, men også tankevekkende og til tider hjerteskjærende.»
Booklist

«et rørende portrett"
Publishers Weekly

"En fengslende oppvekstroman og en kompleks persisk kjærlighetshistorie."
Minneapolis Star Tribune

«Sjarmerende og romantisk (...) Seraji fanger opp tanker og følelser til en ung gutt og skaper et rørende portrett av historien og livet til perserne i Iran.»
Publishers Weekly

«En oppvekstroman som viser hva politisk undertrykkelse kan koste et menneske.»
Kirkus Review

«En gripende historie om tap av uskyld. Tak over Teheran avslører en side av Iran som ikke mange fra vesten kjenner til. En sterk debut, med humor, originalitet og dybde.»
John Shors, forfatter

«Tak over Teheran er en rikt fortalt debut om mot, offer, vennskap og kjærlighetsbånd. En uforglemmelig leseopplevelse»
Gail Tsukiyama, forfatter

«Seraji er et lysende, nytt talent.»
Sandra Dallas, forfatter

«Serajis fortreffelige oppvekstroman er både morsom og sjarmerende, men også tankevekkende og til tider hjerteskjærende»
Booklist

«Denne ærlige, halvbiografiske debutromanen som utspiller seg under sjahens regime i Iran på syttitallet, blir fortalt gjennom den litteraturinteresserte syttenåringen Pasha Shahed, som sammen med bestevennen Ahmed spiller fotball, driver omkring, finner på alt mulig tull og tøys, og tenker på jenter. Men det er spesielt én pike Pasha har et godt øye til – nabojenta Zari, som siden fødselen er lovet bort til Pashas læremester, den radikale Ramin Sobhi, som alle kaller Doktoren. Ahmed arrangerer daglige stevnemøter med sin egen kjæreste, Faheemeh, og inkluderer Pasha og Zari. [...] Språket er enkelt og typisk for en som ikke har engelsk som morsmål. Dette kan betraktes som klisjéaktig (‘kjærlighetsskatt’, ‘mitt livs mørke vinter’) eller sjarmerende romantisk. Seraji beskriver på en fin måte tankene og følelsene til en ung gutt og skaper et gripende portrett av livet i Iran i denne perioden.»
Publishers Weekly

«Pasha Shahed er en typisk tenåringsgutt som liker å være sammen med vennene sine på takterrassen over huset der han bor. Det som gjør denne 17-åringen annerledes, er han lever under det harde regimet til sjahen av Iran i løpet av sommeren 1973. Hans største bekymring er følelsene han har for Zari, nabojenta som er blitt lovet bort til en annen siden fødselen. [...] Historien er fortalt med Pashas spesielle stemme – iblant gjennom tilbakeblikk. Serajis vidunderlige historie om å bli voksen, er stundom morsom og sødmefull, stundom  tankevekkende og hjerteskjærende.»
BOOKLIST

Til toppen

Bøker i serien