Tingenes tilstand (Innbundet)

roman

Forfatter:

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2020
Antall sider: 178
Forlag: Oktober
Språk: Bokmål
ISBN/EAN: 9788249522668
Kategori: Romaner
Omtale Tingenes tilstand
"Slik er det blitt: Det er henne eller meg.
Intellektuelt er det et paradoks: At jeg er i stand til å skrive dette, gjør meg redd for at jeg allerede er blitt for kald, at jeg allerede står for langt unna det jeg har lyst til å fortelle. At oversikten er kommet, men at den er gått på bekostning av undersikten, det den druknende ser idet hun synker ned i vannet."

"Tingenes tilstand" er en roman som på rått og usentimentalt vis setter ord på en voksen datters vonde og kompliserte forhold til sin egen mor. Moren er syk, hun har vært det så langt tilbake datteren kan huske, og kontakten mellom dem er kuttet, både fordi relasjonen tærer for mye og fordi datteren nå har en egen familie å ta seg av. Men fortsatt kjenner hun på ordløst vis morens grep om henne som noe klamt og begrensende i eget liv: Virkningen den syke moren har hatt på henne, tar ikke slutt.
Det er et sårt, kjempende jeg som forteller i denne romanen. Fortellingen om henne er fortellingen om moren, det er umulig å skille de to. Samtidig vet hun så altfor godt at det hun forteller kun vil være én versjon av familiens historie.

"Tingenes tilstand" er et portrett av hvordan det er å leve tett på psykisk sykdom. Det er en roman som berører like sterkt i kraft av sin form som sin fortelling, skrevet som den er i et mesterlig konsentrert, granskende og skarpt språk.

Til toppen

Lillebø har en fantastisk evne til å formidle følelser. ... Hun er en av våre nye litterære stjerner
VIGDIS MOE SKARSTEIN, ADRESSEAVISEN

Andre utgaver

Tingenes tilstand
Bokmål Ebok 2020
Tingenes tilstand
Bokmål Nedlastbar lydbok 2020
Tingenes tilstand
Bokmål Heftet 2021
Anmeldelser Tingenes tilstand

En sjeldent ærlig, personlig og ufiltrert tekst om det å leve med en psykisk syk mor – og det å leve uten henne … Nettopp slik føles denne romanen: Som en absolutt nødvendighet … Oppløftende? Nei. Men verdt det? Ja
SHANA FEVANG MATHAY, NRK BOK
 

Sterkt om å leve med en psykisk syk mor … Lillebø har en fantastisk evne til å formidle følelser. Også når hun bruker sitt litterære språk til en debatt om litteraturens rolle. Innholdet gjør inntrykk, men den litterære kvaliteten det formidles i er legitimeringen av denne virkelighetsbeskrivelsen. Hun er en av våre nye litterære stjerner
VIGDIS MOE SKARSTEIN, ADRESSEAVISEN (terningkast 5)
 

Lillebø skriver forfriskende rått om forholdet til en psykisk syk mor … Romanen er sterk å lese, absolutt hele veien. Ikke bare er den sterk reint følelsesmessig, men den er også klok på en måte som styrker meg som leser … jeg får et stort vitebegjær og jeg vil høre på alt forfatteren sier. For Lillebø har mye å fare med, ikke bare når det gjelder morsforholdet, men også når det gjelder skriften og litteraturen … og slutten er også så innmari fin. Jeg får en følelse av at det ligger langvarig og hardt arbeid bak denne romanen, samtidig som den er skrevet fram av nødvendighet
KATRINE JUDITH URKE, DAGBLADET (terningkast 5)

 

Meisterleg og drivande roman … I sylskarpt formulerte innsikter avkler romanens ‘eg’ den familien ho har kome frå … ‘Andre familier åpnet vinduene for å få litt luft. Vi kvittet oss med hele huset’. Med desse forbløffande orda skildrar Lillebø suverent det dramatiske og opprivande mønsteret i oppveksten til den forteljande hovudpersonen … Eg ante ikkje at det var ei slik bok eg trong nett nå. Men det var det. Den set mange ting på plass i verda. Det opnar og stengjer og luktar og legg seg som ei kjensle av avmektig, levande sanning kring kropp og sjel.
HELGE TORVUND, KLASSEKAMPEN

Til toppen