Tømmermannsblyanten (Innbundet)

Forfatter:

Christian Rugstad (Oversetter)

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2003
Antall sider: 153
Forlag: Cappelen Damm
Språk: Bokmål
Originaltittel: O lapis do carpinteiro
Oversatt av: Rugstad, Christian
ISBN/EAN: 9788202213176
Kategori: Romaner
Omtale Tømmermannsblyanten

Spania, 1936. Det er borgerkrig. Med en tømmermannsblyant som redskap sitter en fengslet maler og tegner den berømte Gloria-portikusen til katedralen i Santiago de Compostela. I ansiktene til portikusens bibelske skikkelser tegner han sine republikanske medfangers trekk. I bakgrunnen sitter en av Francos menn, fangevokteren Herbal, og lytter mens maleren forklarer kameratene sine hvem som er hvem blant apostlene og profetene.
Tømmermannsblyanten er historien om Herbal, fangevokteren som drepte denne maleren. Og det er historien om malerens beste venn, doktor Da Barca, en beryktet revolusjonær idealist som lurer døden gang på gang. Han står øverst på falangistenes fiendelister. Og han er forlovet med den kvinnen Herbal har vært forelsket i siden barn-dommen. For fangevokteren blir denne fascinerende personligheten en besettelse. En han overvåker både dag og natt, men aldri blir klok på. Den avdøde malerens tømmermannsblyant, som Herbal beholder og setter bak øret, skal få stor betydning for vokterens forhold til sin utvalgte fange.

Orig.tittel: O lapis do carpinteiro

Oversatt av Christian Rugstad

Les utdrag fra boken

Anmeldelser:"Vakkert og brutalt"
Cathrine Krøger, Dagbladet
Les hele anmeldelsen

"Tømmermannsblyanten er en bok som frister til nærmere bekjenskap med forfatteren Manuel Rivas, det er jeg ikke i tvil om"
Anne Cathrine Straume, Kulturnytt, NRK P2
Les hele anmeldelsen

"Tømmermannsblyanten er er utgitt på norsk med støtte fra EUs kulturprogram. Det er lenge siden jeg har støtt på et mer overbevisende EU-argument"
Sven Egil Omdal, Stavanger Aftenblad
Les hele anmeldelsen

"Galicieren Manuel Rivas har levert en av de mer lyrisk gjennomført og følelsesmessig motsetningsfylte. En kort, intens leseropplevelse, vakkert formidlet på norsk av Christian Rugstad"
Svein Johs Ottesen, Aftenposten
Les hele anmeldelsen

"...når ein kjem over ein forfattar som har eit språk som glir og dansar, ein komposisjon som opnar opp, lukkar att og som skaper rom å dikta med i, ei innsikt i mennesket som gjev nye perspektiv og horisontar og ei historia som skakar og rører, då nærmar ein seg, uansett andre omstende, eit døme på god litteratur."
Margrunn Vikingstad, Dag og Tid
Les hele anmeldelsen

Til toppen

De som kjøpte denne boken, kjøpte også: