Tyrannminne (Innbundet)

Forfatter:

Christian Rugstad (Oversetter)

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2013
Antall sider: 288
Forlag: Cappelen Damm
Språk: Bokmål
Originaltittel: Tirana Memoria
Oversatt av: Rugstad, Christian
ISBN/EAN: 9788202384913
Kategori: Romaner
Omtale Tyrannminne
Latin-Amerikas Nobelpriskandidat

Horacio Castellanos Moya er en av Latin-Amerikas mest anerkjente nålevende forfattere. Tyrannminne er større og mer ambisiøs enn forrige bok, Vanvidd. Den er også mer tradisjonell i formen, med en gripende fortellerklo.

I 1944 feilet et militært kupp mot den nazi-allierte diktatoren i El Salvador, Maximiliano Hernández Martínez. Men generalstreiken som fulgte, tvang ham til å gå.
Denne romanen starter med dagboken til Haydée som er den hjemmeværende konen til Pericles. Han sitter i fengsel for å ha kritisert myndighetene. Parallelt følger vi hennes eldste sønn Clemen og hans fetter Jimmy som forsøker å flykte fra landet da de begge var deltagere i kuppforsøket. 

Tyrannminne er basert på virkelige hendelser fra El Salvador - også relatert forfatterens familie - uten likevel å være en såkalt sann historie.

Landet styres med brutal jernhånd av den nazi-allierte Generalen, også kalt heksedoktoren og okkultisten. Etter et dusin år ved makten verken kan, vil eller tør han tåle noen form for opposisjon, innbilt eller reell. Fengslene er fulle av folk han mistror. Folket er brakt til taushet. Etter at et klumset forsøk på militærkupp blir slått ned, tar sivil motstand i form av kvinnemobilisering og generalstreik seirende over.
Det hele avrundes med en rent fantastisk god avslutning 29 år senere.

«Castellanos Moya, som har jobbet som journalist under borgerkrigen i El Salvador og bodd ti år Mexico by, er ikke fremmed for kontrovers. (…) Tyrannminne er Castellanos Moyas mest ambisiøse roman til dags dato.»
Sheila Glaser, The New York Times Book Review 

Til toppen

Flere bøker av Horacio Castellanos Moya:

De som kjøpte denne boken, kjøpte også: