Udødelighetens elixir (Innbundet)

roman

Forfatter:

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2012
Antall sider: 654
Forlag: Aschehoug
Språk: Bokmål
ISBN/EAN: 9788203352089
Kategori: Romaner
Omtale Udødelighetens elixir
Udødelighetens elixir er et stort litterært verk. Debutanten Gabi Gleichmann er uvanlig ambisiøs både litterært og tematisk, og det oser av originalitet og kraft som løfter romanen til den internasjonale litterære ligaen. Kanskje er dette Norges svar på Gabriel Garcia Marques’ Hundre års ensomhet? Det er i alle fall få andre norske titler som kan sammenlignes med denne storslagne krøniken.

Vi følger hele 36 generasjoner i den jødiske familien Spinoza, helt fra familiens begynnelse utenfor Lisboa i Portugal på 1100-tallet, gjennom århundrene i Europa, fram til Oslo i 1999 der siste gjenlevende av slekten, Ari Spinoza, ligger for døden på et sykehus. Han har satt seg som mål å fortelle hele slektens historie slik han fikk den formidlet av sin elskede grandonkel Fernando da Ari var barn. 

Dermed kastes vi ut i en magisk og fargerik beretning om menneskelig skaperkraft og dårskap, om løgn, om sannhet, og om gjenfortalte minner. Hele veien er historiske skikkelser og fakta snedig sydd sammen med familieskrøner og alternative hendelsesforløp i noen av Europas mest skjellsettende øyeblikk. Bipersoner som Voltaire, keiser Franz Joseph og Hitler sys inn med grandonkel Fernandos holdning til sannheten: «Sannheten er at noe slikt som en eneste sannhet har aldri forekommet. Det fins mange sannheter som drar i hverandre og utfordrer hverandre.»
Det er et stort lappeteppe av karakterer, historie og hendelser som på imponerende vis henger sammen og suger leseren til seg. Alt og alle henger sammen og utgjør en ren berikelse for norsk litteratur. 
For en romandebut!

Til toppen

Andre utgaver

Udødelighetens elixir
Bokmål Heftet 2013

Flere bøker av Gabi Gleichmann:

Anmeldelser Udødelighetens elixir

"Klassisk roman i magisk tapning."
Atle Christiansen, Aftenposten

"Gabi Gleichmanns debut har sjelden sett sitt like i Norge. (...) Storslått slektskrønike. (...) Han har skrevet en oppsiktsvekkende god debutroman. Uvanlig spennende og innsiktsfull.(...) Gleichmann forteller med den lærdes blikk og en poets sans for skjønnhet."
Erle Marie Sørheim, Dagbladet

"Gabi Gleichmanns UDØDELIGHETENS ELIXIR er en ambisiøs gjendiktning av Europas historie. ... 'Udødelighetens elixir' er et overflødighetshorn av gode historier, tankevekkende poenger og konsise stemningsskildringer fra fjerne himmelstrøk og forgangne tider, alt sammen lett og ujålete skrevet. Hadde bokklubbredaktører vært alkymister, ville dette vært deres "vises sten"."
Bjørn Gabrielsen, Dagens Næringsliv

"Imponerende krønike! UDØDELIGHETENS ELIXIR er en roman som bobler over av kunnskap om europeisk og jødisk kultur og historie, og ikke minst av fortellerglede.
Med denne originale romanen åpner han dørene til en magisk familiehistorie, fortalt med et lett og humoristisk språk, og gjennom en rekke fargerike personligheter."
Ingvild Kjøde, KK

Til toppen