Uroens bok (Heftet)

av Bernardo Soares

Forfatter:

Christian Rugstad (Oversetter)

Forfatter:
Innbinding: Heftet
Utgivelsesår: 2000
Antall sider: 453
Forlag: Solum
Språk: Bokmål
Originaltittel: Livro do desassossego
Oversatt av: Rugstad, Christian
ISBN/EAN: 9788256012145
Kategori: Romaner

Klikk & hent

Varen er klar for henting i butikk etter 2 timer.

Omtale Uroens bok
FERNANDO PESSOA (1888-1935) er Portugals betydeligste forfatter ved siden av nasjonalskalden Luiz Vaz de Camões. Han publiserte forholdsvis lite i løpet av sitt liv, men etter Pessoas død ble det funnet utallige manuskripter i hans etter hvert legendariske amerikakoffert. Fernando Pessoa skrev sjelden under eget navn. Han benyttet seg av såkalte heteronymer
definerte og adskilte dikterpersonligheter som uttrykte forskjellige - og ofte innbyrdes uforenlige - sider ved hans dikteriske personlighet. Uroens bok er tillagt Bernardo Soares, en skikkelse som ligger tett opptil Pessoa selv - og et ubotelig ensomt og hypersensitivt menneske som forteller sin "selvbiografi uten hendelser" og sin "historie uten liv". Uroens bok kretser om jeg'ets oppløsning, livsledens innerste vesen, drømmenes natur og den moderne tids splittede univers. Den er tragisk, den er komisk, den er poetisk og stillferdig provoserende.

Til toppen

Verdens beste bok
Christian Kjelstrup,  Uroens bokhandel

Andre utgaver

Uroens bok
Bokmål Innbundet 1997
Uroens bok
Bokmål Ebok 2014
Uroens bok
Bokmål Nedlastbar lydbok 2017
Utdrag
"Av de litterære kunstformene foretrekker jeg prosa fremfor poesi, og det av to grunner: Den første, som er min alene, er at jeg ikke har noe valg fordi jeg er ute av stand til å skrive dikt. Den andre grunnen er derimot allmenn, og jeg tror at den på ingen måte er en skygge eller en forkledning av den første. Ettersom den berører den innerste betydningen av all kunst, kan det være bryet verdt å trevle det hele opp. Jeg betrakter diktet som et mellomstadium, en overgang fra musikk til prosa. I likhet med musikken er diktet begrenset av rytmiske lover som, selv om det ikke er snakk om det tradisjonelle diktets strenge regler, fremdeles eksisterer som normer, påbud, blinde forskrifter til undertrykkelse og straff. I prosaen snakker vi friere. Vi kan flette inn poetiske rytmer og allikevel stå utenfor dem. En tilfeldig verserytme virker ikke forstyrrende inn på prosaen, men en tilfeldig prosarytme får diktet til å halte." (Uroens bok, s. 16)

"Jeg elsker ord. Eller rettere sagt; jeg elsker å orde. Ordene er for meg kropper man kan ta og føle på, synlige sirener, sanselighet i kjøtt og blod. Kanskje skyldes det at jeg er blottet for interesse for den virkelige sanseligheten, i tanke som i drøm. Mitt begjær har forvandlet seg til det i meg som skaper verbale rytmer og som oppfatter andres. Når de er gode, gyser jeg." (Uroens bok, s. 18)

"Utsett alt. Du bør aldri gjøre i dag det du også kan unnlate å gjøre i morgen. Det er forøvrig ikke påkrevet å gjøre noe som helst, hverken i dag eller i morgen. Tenk aldri på det du skal gjøre. La bare være å gjøre det. Lev ditt liv. La det ikke leve deg." (Uroens bok, s. 432.)

Til toppen