Vet du ikke hvem jeg er? (Innbundet)

om arroganse

Forfatter:

Morten Abildsnes (Oversetter)

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2017
Antall sider: 160
Forlag: Dreyers forl.
Språk: Bokmål
Originaltittel: Ettekö te tiedä, kuka minä olen
Oversatt av: Abildsnes, Morten
ISBN/EAN: 9788282654098
Kategori: Kulturhistorie
Omtale Vet du ikke hvem jeg er?
Mennesker som er overbeviste om egen fortreffelighet, er sjelden mottakelige for kritikk. Innenfor alle kulturer finnes det fortellinger som advarer mot arroganse. Historien er full av eksempler på hvordan arroganse har ført til kriger, katastrofer, hat og ufattelig motgang. Turunen viser at det også kan være ganske fornøyelig lesning.
Evolusjonspsykolog Robert Wright oppdaget at lederne for en sjimpanseflokk hadde mer serotonin i blodet enn andre sjimpanser i flokken. Serotoninnivåene til flokkens ledende hann steg alltid når resten av flokken var vitne til at han brisket seg. Han oppdaget også at det samme var tilfellet hos mennesker. Folk som utøver makt har, akkurat som hos sjimpansene, mer serotonin enn dem som ikke får bestemme på andres vegne. Serotonin og dopamin sammen kan skape forutsetningene for selvsikker oppførsel. Lederne som er hektet på signalstoffer, blir beruset av makt.
Vet du ikke hvem jeg er? er en underholdende bok som tar for seg kjente og ukjente historiske eksempler på arroganse, og dens årsaker og konsekvenser.
Vet du ikke hvem jeg er? er oversatt til sju språk.

Til toppen