Virkeligheten og dens dobbeltgjenger (Heftet)

et essay om illusjon

Forfatter:

Lars Tore Halvorsen (Oversetter)

Forfatter:
Innbinding: Heftet
Utgivelsesår: 2020
Antall sider: 140
Forlag: H//O//F
Språk: Bokmål
Originaltittel: Le réel et son double
Oversatt av: Halvorsen, Lars Tore
ISBN/EAN: 9788293317883
Kategori: Filosofi
Omtale Virkeligheten og dens dobbeltgjenger
Virkeligheten og dens dobbeltgjenger regnes som den franske filosofen Clément Rossets (1939-2018) viktigste bok. Det er her han fremsetter sin mest sentrale idé: Ikke bare at virkeligheten er umulig å begripe, men at vi flykter fra virkeligheten ved å fordoble den.

I boken viser Rosset hvordan psykoanalysen og den filosofiske antropologien misforstår den enkleste og mest grunnleggende av menneskets fluktmekanismer, nemlig illusjonen. Denne forsømmelsen skyldes en misforståelse av illusjonens funksjon, struktur og motivasjon. Rosset deler illusjonen inn i tre hovedtyper:illusjonen om skjebnen (fordoblingen avhendelsen), den metafysiske illusjonen (for-doblingen av verden) og den psykologiske illusjonen (fordoblingen av identiteten).

Side om side med den ironiserende og spøkefulle tonen i Virkeligheten og dens dobbeltgjenger, løper det en mer dyptloddende filosofisk tanke. Den psykologiske og tidvis komiske virkelighetsflukten kan føres tilbake til et grunnleggende trekk ved all virkelighet,nemlig paradoksalt nok at vi flykter fra den nettopp fordi vi oppdager at den ikke er til å unngå.

Til toppen