Rivertonprisen til Sven-Petter Næss

Hvert år deles Rivertonprisen ut til årets beste norske kriminallitterære verk. I år gikk den gjeve prisen til Sven-Petter Næss for boken Skjebnesteinen.


«Velskrevet, godt strukturert, med intrikate forbrytelser og tilsvarende vanskelig politiarbeid, er Skjebnesteinen en kriminalroman av beste merke.»

Adresseavisens anmelder Ole Jacob Hoel fikk rett da han i sin anmeldelse av boken skrev «... Sven Petter Næss kan bli blant Norges virkelig store krimnavn.»
Næss har lagt handlingen til Edinburgh, der en norsk student blir bortført og et døgn senere blir hun funnet nesten livløs i elva. Den unge kvinnen Amandeep er niesen til Kripos-etterforsker Harinder Singh, og han drar til Skottland for å bistå familien.

Harinder reiser som privatperson, men blir raskt involvert i etterforskningen. Litt vel mye, synes de skotske politikollegene. Han følger ikke instruks og går sine egne veier i jakten på gjerningspersonene.

Saken har forgreininger til Norge. Harinders kollega Rachel Hauge finner en sammenheng mellom bortføringen i Edinburgh og drapet på en tyster i narkomiljøet i Oslo et halvt år tidligere. Det fører både henne og Harinder på kollisjonskurs med to beryktede utelivsbaroner og tvillingbrødre som styrer sin del av narkotrafikken i byen.

«Næss følger opp fjorårets lovende debut, Den stille uke, med den beste norske krimmen jeg har lest så langt i år. En mørk og intelligent krim-noir som er drivende godt skrevet og plottet, med gode karakterer og Oslo-skildringer som gir assosiasjoner til Nesbø. En mørk fryd å lese.»
Elin Brænd Bjørhei, VG