"Må Leses" i februar

Arne Dahl: Åpen Sjø

Utmarker ble kalt «den beste svenske krimromanen noensinne», og da Innland kom året etter sparte ikke anmelderne på superlativene. Nå er Arne Dahl – eller Jan Arnald som han egentlig heter – aktuell med Åpen sjø, den tredje boka om Sam Berger og Molly Blom. Det intense og storslåtte språket og den briljante, ofte svært makabre, intrigen er blitt forfatterens varemerke. Ifølge internasjonal presse skriver Arne Dahl bedre enn noen gang.

I Åpen sjø kastes leseren ut i et mørkt og bunnløst dyp. Sam og Molly involveres igjen i en komplisert og farlig sak, kidnapping, dobbeltspill og hemmeligheter med forgreininger til fortiden. Det psykologiske spillet mellom de to hovedpersonene er fortettet og uforutsigbart. Hvem kan de stole på, og kan de stole på hverandre? Det er få som evner å skrive krim med slik finesse og driv som Arne Dahl. I kjent stil er det lag på lag av konflikter og kompleks intrige som vanskelig lar seg gjenfortelle.

Mikael Niemi: Koke Bjørn

Mikael Niemi plasserte seg selv og det læstadianske nord-Sverige på kartet med boka Populærmusikk fra Vittula. Nå er han tilbake med en krimroman fra samme område.

Koke bjørn er en historisk kriminalroman som utspiller seg i den læstadianske storhetstiden. Hovedpersonen i romanen baserer seg på presten Lars Levi Læstadius – grunnleggeren av læstadiansismen. Handlingen finner sted i Pajala i Nord-Sverige. Året er 1852. Prosten, bokas hovedperson, står i bresjen for en åndelig vekkelse – blant samer og tornedalinger. Samtidig forsvinner en jente i skogen, og blir senere funnet død. Politiet mistenker først at jenta har vært offer for en slagbjørn. Men til tross for at bjørnen avlives, dukker det snart opp et nytt offer.

Boka er en voldsom og sanselig roman om hvordan store begivenheter rammer en liten verden. Den er en drivende detektivfortelling om kulturkonflikter, undertrykkelse og en revolusjonær vekkelsesprest.

Møt forfatteren!
Onsdag 13. februar kommer Mikael Niemi til Litteraturhuset for å samtale med forfatter og kulturredaktør i Vårt Land Alf Kjetil Walgermo om ondskap, tro og tvil og et av de mest spesielle kapitlene i vår felles nordiske historie.

Les mer på Litteraturhuset nettsider...en mangfoldig, mystisk og engasjerende roman. Med et språk som gløder.
Sindre Hovdenakk, VG