Hver måned plukker vi på Tanum ut ett par bøker som vi ønsker å fronte litt ekstra — ekte leseopplevelser!

Denne høsten har vært preget av svært mange sterke bokutgivelser. Her har vi plukket ut fem av dem, som vi mener du må lese - eller legge dem under juletreet for å gi leseopplevelsen videre. Flere av disse er også nominert til årets Bokhandlerpris, som deles ut 17. November.


 

Gul bok er Zeshan Shakars oppfølger til den massive suksessen Tante Ulrikkes vei. Selv om det er en frittstående bok, er tematikken gjenkjennelig fra førsteboken. Gul bok er en roman om klasse og tilhørighet, om livet vi lever og rammene rundt det. Det er også en fortelling om hvor man kommer fra og hvor man er på vei. Det er langt fra Haugenstua til Y-blokka.

 

Hekneveven er andre bok i Lars Myttings planlagte trilogi. Første bok i serien, Søsterklokkene, gjorde stor suksess både i Norge og utlandet. Vi følger presten fra første bok, tjueto år senere. Han er besatt av å finne Hekneveven, en eldgammel billedvev som søstrene lagde, i håp om at den skal vise hvordan han kan bøte på sine misgjerninger og føre klokkene sammen igjen.

 

Bare en mor er fjerde bok i Roy Jacobsens fortelling som har gledet hundretusener i inn- og utland. Fortellingen om Ingrid Barrøy, som begynte med De usynlige og fortsatte med Hvitt hav og Rigels øyne, er en romanserie for alle som vil forstå mer av landet vi lever i. Bare en mor er en roman om ansvar, foreldreskap og oversette sider ved vår nære fortid. Med en usedvanlig kvinne i hovedrollen.

 

Neste bok i vårt utvalg er hverken en oppfølger eller en serie, fra en mann som kanskje er mest kjent for nettopp det - Karl Ove Knausgård, med sin nye roman Morgenstjernen. Det er en forbløffende, ambisiøs og rik roman med et omfattende persongalleri og en handling som spenner fra det hverdagslig gjenkjennelige til de store kosmiske sammenhengene. Romanen omhandler det vi ikke forstår, om det store dramaet sett gjennom det lille livets begrensede linse. Men først og fremst er det en roman om hva som skjer når de mørke kreftene i verden settes fri.

 

Du må heller ikke gå glipp av Vigdis Hjorts siste roman, Er mor død. Johanna er kunstner og har tilbrakt de siste tre tiårene i USA sammen med mannen sin og sønnen deres. Etter at mannen dør, vender Johanna tilbake til hjemlandet.
Hva gjenstår av livet Johanna etterlot seg i Norge for flere tiår siden? Hva forventer hun å finne når hun kommer tilbake? Hvordan skal hun greie å bygge bro mellom fortid og nåtid? I romanen følger vi Johannas selvransakelse, men også hennes forsøk på å forstå og nærme seg sin mor.
Igjen skriver Vigdis Hjorth medrivende og dyptloddende om tidløs tematikk.